• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

CÈL·LULA_PRO

El projecte desenvolupat pel Mercat de les Flors entre el 2018 i el 2023 ha posat l’artista al cor del projecte, un posicionament necessari per a millorar la qualitat de les creacions i fer possible el creixement professional dels artistes.

CÈL·LULA_PRO té com a objectiu facilitar i produir creacions de format mig/gran, donant resposta a la dificultat de sostenir peces d’aquest format des de petites estructures de producció privada.

CÈL·LULA_PRO incrementa els recursos disponibles i millora les condicions de treball en els processos de producció i creació.

Invita a coreògrafs a desenvolupar un projecte i des del Mercat de les Flors s’assumeix la producció i acompanyament dels artistes al llarg de la creació.

El projecte CÈL·LULA desenvolupat les darreres temporades ha pogut generar formats grans escènics i donar oportunitats de creixement al talent local.

Les produccions CÈL·LULA han pres formes diverses, com ara produccions pròpies, coproduccions internacionals o nacionals en funció de les necessitats dels artistes i les creacions, i les complicitats que s’han donat.


CÈL·LULA #4: SUPERMEDIUM. UNA COREOGRAFIA DE NÚRIA GUIU

Supermedium, les ballarines són el mitjà a través del qual es canalitzen danses que provenen de diferents temps i espais, esdevenint així un canal que connecta el temps passat, present i futur. A través d’accions d’invocació, possessió i exorcisme de moviments, la performance es converteix en una ficció especulativa sobre els coneixements corporals i històries que ens travessen i es transmeten a altres cossos.

Núria Guiu està acompanyada, en aquest nou treball per a CÈL·LULA #4, per la coreògrafa noruega Ingri FiksdalSupermedium és una versió de gran format inspirada en Medium, solo que les dues coreògrafes van crear el 2022 i que va obrir la temporada 2023-24. En la història de la dansa fins l’actualitat, hi ha diferents aproximacions a l’encarnació d’allò virtual o invisible. Les bruixes o mèdiums han estat sempre dones associades al marge de la societat i amb súperpoders.

La peça indaga en la metàfora del fantasma, en la creació i presentació escènica com a ritual, en el cos com a canal i arxiu que invoca altres cossos. Supermedium és també una metàfora de la “Súperballarina” d’avui en dia, una persona que viu al llindar del que és una feina precària i una feina valorada, remunerada i amb els drets de qualsevol altra treballadora. En aquesta creació, nou ballarinxs seran les canalitzadores de moviments i danses que invoquen una singularitat travessada per un passat i un present comú. Un exorcisme que crema, expulsa i convida a fer renéixer la dansa, la ballarina i les arts en viu del futur.

Direcció Núria Guiu Sagarra / Coreografia Núria Guiu amb Ingri Fiksdal / Acompanyament Claudia Solwat / Interpretació Núria Guiu, Clara Tena, Emma Riba, Mabel Olea, Aina Lanas, Blanca Tolsà, Anna Calsina, Laura Morales i Berta Pascual / Disseny vestuari i escenografia Ronak Moshtaghi / Disseny llum original Phillip Isaksen / Adaptació, disseny i tècnic llum Arnau Sala / Disseny sonor i música original Uge Pañeda / Assistència vestuari Manuel Mateos
Producció Mercat de les Flors dins del projecte CÈL·LULA

NÚRIA GUIU i INGRI FIKSDAL van presentar Supermedium, del 24 al 28 de gener de 2024, al Mercat de les Flors

Les activitats al voltant d’aquest espectacle reben el suport de la Fundació Banc Sabadell FBS:


CÈL·LULA #3: MADE OF SPACE. UNA COREOGRAFIA DE GUY NADER I MARIA CAMPOS

GN | MC. GUY NADER | MARIA CAMPOS van oferir dos assajos oberts (octubre 2020 i maig 2021) dins la programació regular del Mercat de les Flors de la temporada 2020-2021 que els hi van servir per completar el procés de creació de la seva nova peça i tenir un primer contacte amb el públic. Made of Space és una coproducció del Mercat de les Flors i el Festival Grec que es va estrenar l’1 de juliol de 2021, en el marc del Grec Festival de Barcelona. La companyia, amb seu a Barcelona i trajectòria internacional, explora el moviment i el paisatge visual i sonor per parlar-nos sobre la dimensió espaitemporal. La seva nova creació es va presentar al Mercat de les Flors l’octubre de 2021: el 16 i 17 i del 22 al 24.

GN|MC conclou amb aquest nou treball una trilogia que va començar amb el quintet Time Takes The Time Time Takes (2015) i que va continuar amb el septet Set Of Sets (2018), dedicats a explorar el concepte del temps i la noció de l’infinit. Ara, la companyia formada per Guy Nader i Maria Campos continua endinsant-se en conceptes de la física i posa en escena aquesta fascinació per la capacitat comunicativa inherent al moviment en la seva relació amb la noció d’espaitemps com a font d’inspiració.

Idea-concepte GN|MC Guy Nader | Maria Campos / Direcció Guy Nader / Co-direcció Maria Campos / Composició musical Miguel Marín / Música en viu Daniel Munarriz, Joan Pérez-Villegas / Creació i interpretació Maxime Smeets, Patricia Hastewell, Noé Ferey, Maria Campos, Héctor Plaza,  Alex De Vries, Anamaria Klajnšček / Coproducció Mercat de les Flors (projecte Cèl·lula#3), Grec 2021 Festival de Barcelona / Amb el suport Fundació Banc Sabadell, Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya / Amb la col·laboració Graner fàbrica de creació; CondeDuque Centro de Cultura Contemporánea / Agraïments Michael Yazbek

Made of Space, de GN|MC. GUY NADER | MARIA CAMPOS, es pot tornar a veure del 5 al 7 d’abril de 2024 al Mercat de les Flors


CÈL·LULA #2: RÈQUIEM NOCTURN. UNA COREOGRAFIA DE PERE FAURA / LA DÏURNA

Pere Faura va utilitzar els LABS per engegar la seva darrera creació: Rèquiem nocturn. El projecte girà al voltant de la figura del coreògraf i director de cinema Bob Fosse, tant a nivell físic com conceptual, explorant el seu llegat en la seva dimensió artística, professional i personal.

Es treballà l’univers físic i poètic de Fosse com a punt de partida i inspiració per crear nous materials escènics en els quals ressona la seva influència, però que alhora també la transcendeix. L’espectacle no vol ser una simple activació del llegat de Fosse o un mer exercici academicista de presentació del seu arxiu coreogràfic. L’objectiu és, per una banda, re-visitar i versionar el seu treball coreogràfic, en especial les danses creades expressament per càmera. I per l’altra, es treballà a partir d’altres materials textuals o visuals de les seves pel·lícules que reflexionen al voltant de la idea de vida i mort.

L’espectacle té la forma d’un Rèquiem, amb música, dansa i paraula, format per material escènic original i personal creat conjuntament amb els ballarins a partir de l’univers Fosse i de les seves pròpies aportacions personals.

La creació de l’espectacle parteix d’un simple exercici d’imaginació en forma de pregunta: “Com seria el treball de Bob Fosse si visqués avui?” L’espectacle, doncs, desplega una visió personal i actualitzada de l’univers de Fosse a través d’una estructura dramatúrgica que funciona com un joc de miralls entre algunes de les seves coreografies més emblemàtiques i el seu possible reflex en la societat actual.

Concepte, direcció i coreografia Pere Faura / Interpretació (total de ballarins de la producció, en diferents combinacions) Odo Cabot, Montse Colomé, Raffaella Crapio, Mario Garcia, Júlia Irango, Anamaria Klajnescek, Gloria March, Víctor Pérez Armero, Toni Viñals, Claudia Solwat, Sarah Anglada, Miquel Fiol, Guillermo Weickert / Concepte i espai escènic Jordi Queralt /  Composició, direcció i interpretació musical Aurora Bauzà, Pere Jou (Telemann Rec.) / Amb la col·laboració (actor encara per confirmar) / Assessorament dramatúrgic Marc Angelet /Ajudantia direcció Anna Serrano  / Ajudantia coreografia Claudia SolWat 
Producció Mercat de les Flors, Grec 2020 Festival de Barcelona – Institut de Cultura, Aj. de Barcelona, Plataforma Cultural La Diürna SL / Amb la col·laboració Fundació Banc de Sabadell / Amb el suport especial  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CAT)
Estrena Juliol, 2020 – Festival Grec – Mercat de les Flors (BCN)

Pere Faura va presentar Rèquiem nocturn al Mercat de les Flors: del 5 al 7 i del 12 al 14 de febrer de 2021 i del 25 al 27 de maig de 2023.


CÈL·LULA #1: FLAMINGOS. UNA COREOGRAFIA D’ALBERT QUESADA

Flamingos va ser una nova immersió d’Albert Quesada en el món del flamenc, després de la seva peça OneTwoThreeOneTwo (2015), un duet on explora aquest art des d’una vessant íntima i commovedora. En le marc del CÈL·LULA PRO planteja una peça gran, amb 8 ballarins, on el coreògraf pot continuar submergint-se en la complexitat del flamenc, de la seva música i dansa que el fascina pel seu magnetisme i la seva puresa estructural. El coreògraf vol descobrir el motor del flamenc i desplaçar-lo a altres cossos i altres músiques per tal de generar un nou sentit. Aconseguir, al cap i a la fi, que la petita espurna que cadascú custodia dins seu es converteixi, finalment, en un gran incendi.

Flamingos vol indagar en la transmissió del flamenc i traspassar els estereotips que l’identifiquen, amb una mirada de ballarins i coreògrafs contemporanis, sense prejudicis. És el resultat de col·locar a Carmen Amaya al mig d’una escena de John Waters. L’impuls del flamenc per compartir l’interior de l’ànima humana es barreja amb la música, el vestuari i l’imaginari més pop.

Idea, coreografia i direcció Albert Quesada / Ajudant direcció Clàudia SolWat / Creada amb Blanca Tolsá, Eliott Marmouset, Katie Vickers, Laila Tafur, Mario G. Sáez, Miquel Fiol, Víctor Pérez Armero, Viktoria Andersson / Interpretació Albert Quesada, Blanca Tolsá, Eliott Marmouset, Katie Vickers, Laila Tafur, Mario G. Sáez, Víctor Pérez Armero, Viktoria Andersson
Producció  Mercat de les Flors / Coproducció La Quinzena / Amb el suport Fundació Pública Teatre de la Llotja / Residència de creació Graner fàbrica de creació, Fundació Pública Teatre de la Llotja / Agraïments Kosmonaut Production

Albert Quesada va ser el primer a mostrar el resultat del projecte CÈL·LULA PRO amb Flamingos, la peça que va estrenar la temporada 2018-2019 (del 21 al 24 de març de 2019) i que va tornar a ser representada durant la temporada 2019-2020 (del 8 al 10 de novembre de 2019)