• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

CÈL·LULA_LAB

Un espai i un temps per a la transmissió, la integració i l’experimentació per a coreògrafs, ballarins i creadors de l’entorn de la creació escènica de la dansa.

CÈL·LULA_LAB és un programa de laboratoris de recerca i transmissió de tècniques i metodologies de treball. Tenen l’objectiu de facilitar la circulació del coneixement dins la comunitat. També nodreixen les creacions, permeten processos de recerca, generen comunitat i faciliten una relació de col·laboració, maneres de compartir la informació i fer sostenible la creació.

 CÈL·LULA_LAB convida a artistes a conduir pràctiques, compartir eines i metodologies de treball, processos de recerca i transmissió de repertori, és un espai per crèixer a través de l’experiència compartida amb la comunitat professional.

Els CÈL·LULA_LAB tenen l’objectiu d’acostar als ballarins les eines i llenguatges de diferents coreògrafs/creadors per tal que puguin aprofundir en la diversitat de propostes i pràctiques de creació actual, per tal d’adquirir més registres interpretatius, més tècniques i guanyar en versatilitat.

Un CÈL·LULA_LAB és també un espai de trobada entre artistes per descobrir persones, projectes i col·laboracions possibles.


CÈL·LULA LAB 11

Transmissió d’una de les peces curtes fundacionals del treball de Lucinda Childs, Calico Mingling, creada el 1973 per a ser interpretada per 4 ballarines. Aquest laboratori va ser impartit per Ty Boomershine, assistent artístic de Childs i director de Dance On Ensemble.

En la proposta de transmissió d’aquest coreografia l’interès està en la pròpia pràctica de ballar-la, amb l’experiència que suposa l’execució d’aquest treball i conèixer des de dins l’estructura i partitura de la peça. Es tracta d’una proposta de formació i experiència en repertori de dansa postmoderna. El taller de transmissió va aplegar 8 ballarines, del 13 al 18 de febrer de 2023, interessades en formar-se i interpretar repertori de dansa postmoderna.

Amb motiu de la Constel·lació Lucinda Childs, el Mercat de les Flors va programar una mostra oberta del LAB el 18 de febrer i el 4 de març de 2023 (a la Plaça Margarida Xirgu).


CÈL·LULA LAB 10

El 30 d’octubre de 2022, el Mercat de les Flors va tancar les quatre funcions de l’espectacle Highlands (Mal Pelo), amb un CÈL·LULA LAB, una aproximació pràctica al treball i la relació entre la música i la dansa de la peça. Una privilegiada oportunitat per compartir reflexions, experiències i procediments de la peça ‘Highlands’, especialment aplaudida per públic i crítica. A més de ser presents Pep Ramis i María Muñoz, en aquesta trobada hi van assistir també els directors musicals de l’espectacle, Quiteria Muñoz i Joel Bardolet, així com les ballarines, cantants i músics de interpreten i han participat en el procés de creació de la peça.


CÈL·LULA 9

Vinculat als artistes del cicle ‘Dansa i Música en Conversa’, el Mercat de les Flors va organitzar un LAB de transmissió els dies 15 i 16 de gener del 2022. La proposta era una aproximació a les eines i metodologies de diàleg entre dansa i música que fan servir les parelles artístiques músic/a – compositor/a i ballarí/na – coreògraf/a que van presentar creacions en aquest cicle: Emma Villavecchia i Maurici Villavecchia (‘Rítmia’), Manel Salas i Núria Andorrà (‘Miratge’) i Sònia Sánchez i Agustí Fernández (‘Líquen’).


Cèl·lula LAB 8

El taller va aplegar 15 intèrprets professionals, del 10 al 12 de gener de 2022, interessades en les metodologies que Emma Villavecchia desenvolupa en el seu espectacle ‘Rítmia‘ (programat durant la Temporada 2021/22 del Mercat de les Flors). Durant el taller, Villavecchia va estar acompanyada de Maria Soberón (assistent de direcció i ballarina de la peça) i Ursa Sekirnik (ballarina de la peça). Els fragments musicals que apareixen al vídeo són de Baiuca (entradeta) i Mauricio Villavecchia, ideòleg i compositor musical de ‘Rítmia’ (fragment final).


Cèl·lula LAB 7

El Mercat de les Flors va organitzar un taller, dirigit per Deborah Hay, del 29 de novembre a l’1 de desembre del 2021, per a coreògrafes, creadores i intèrprets professionals interessades en el seu treball i trajectòria. Aquesta va ser una de les activitats emmarcades en la Constel·lació del Mercat de les Flors dedicada a la seva obra.


Cèl·lula LAB 6

Mostra final del taller dirigit per la ballarina i coreògrafa Muriel Romero i el compositor i expert en tecnologia musical Pablo Palacio (Instituto Stocos), juntament amb l’investigador Daniel Bisig (18/09/2021 | Mercat de les Flors). Decoding Dance: A Contemporary Frame for Dance Digitalisation and Creation és un taller centrat en fusionar les habilitats artístiques en la dansa amb les habilitats artístiques en les arts digitals. L’objectiu d’aquest projecte és aconseguir un nou nivell de transferència creativa sofisticada en la intersecció d’aquestes dues disciplines. Per a aconseguir aquesta fi es treballa amb eines per a la digitalització de la dansa basades en captura de moviment (motion capture), intel·ligència artificial (machine learning) i art generatiu.


Cèl·lula LAB 5

La companyia Dançando com a Diferença (Madeira) va visitar Barcelona per a presentar la peça Happy Island (24 i 25 d’abril de 2021), dirigida per La Ribot. La setmana prèvia, els propis intèrprets, persones amb i sense diversitat intel·lectual i física, juntament amb el director de la companyia Henrique Amoedo, van impartir un taller participat per un grup de 15 persones diverses i amb creadors que treballen en projectes inclusius.

Aquest taller pretenia fer conèixer, a través de l’evolució del repertori de la companyia, el profund procés que el treball escènic desplegat a través del creixement individual de tots aquells que es veuen afectats: la transformació individual dels ballarins, les seves famílies, amics i, finalment, l’entorn social circumdant. Autoestima, autonomia i autorepresentació són les tres “As” amb les quals tot comença, segons Dançando com a Diferença.


Cèl·lula LAB 4

Aquest LAB de recerca per a la creació de l’espectacle ‘Made of Space‘, aproximà les eines de ‘partnering’ de Guy Nader i Maria Campos a un grup de 10 ballarins seleccionats en una audició al mes de març del 2020. Del 27 al 30 de juliol del mateix any, el LAB els va servir per a conèixer nous ballarins i compartir les seves eines i llenguatge per tal de poder anar sembrant una informació que pogués estar ben integrada a l’inici del procés creatiu (tardor 2020). Abans de començar cap creació Guy i Maria necessiten preparar els intèrprets per transmetre les seves eines i fer circular el seu llenguatge, per tal d’aconseguir l’eficiència del moviment que els faci reeixir en la duresa física que impliquen les seves peces.


Cèl·lula LAB 3

Del 15 al 19 d’abril 2019, va tenir lloc el LAB amb Marina Mascarell on va compartir amb 10 ballarins del territori, els elements, eines i materials amb els
quals treballa amb la idea d’incorporar al seu equip alguns ballarins de Barcelona. El LAB va donar la oportunitat a ballarins professionals joves a conèixer, aprendre i integrar la corporalitat, habilitats interpretatives i presència que la l’artista associada proposa. Fruit del treball al LAB es va materialitzar la coproducció ‘Orthopedica corporatio‘ que es va estrenar al Mercat de les Flors a la tardor de 2021.

 


Cèl·lula LAB 2

El LAB de Pere Faura va tenir lloc al desembre del 2018. Hi varen participar 25 persones, amb les quals es va fer una presentació oberta de final de procés, a la sala PB del Mercat de les Flors. Així es va poder realitzar una primera aproximació a la nova creació ‘Rèquiem nocturn‘, una nova producció CÈL·LULA al voltant de la figura de Bob Fosse, com a persona, cineasta i coreògraf. Faura és un creador contemporani que treballa de manera multidisciplinaria, on la dansa és un element essencial, que es presenta en diàleg amb la música, el cinema, la performance i sempre impregnat i inherent a la cultura pop, que és un element essencial del seu discurs artístic i la seva estètica poètica. A partir d’aquesta experiència, Faura va anar elaborant l’estructura del procés de creació de ‘Rèquiem nocturn’ i al juliol de 2019 va organitzar una audició amb un taller de tres dies, on es varen seleccionar 11 persones entre les més de 160 participants. Tot i les dificultats de la irrupció de la pandèmia del COVID, l’espectacle es va acabar estrenant el 5 de febrer de 2021.


Cèl·lula LAB 1

LAB AMB MARINA MASCARELL, ROSER LOPEZ ESPINOSA, PERE FAURA I ALBERT QUESADA