• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

CREACIÓ EN PROCÉS

CÈL·LULA 4: SUPERMEDIUM. UNA COREOGRAFIA DE NÚRIA GUIU

L’any passat vam proposar a la Núria Guiu una creació dins el marc de CÈL·LULA. Durant aquesta temporada 2023/2024, l’artista resident ha presentat el solo Medium (30 de setembre i 1 d’Octubre de 2023), punt de partida de la nova creació, Supermedium, que s’ha estrenat al Mercat de les Flors del 24 al 28 de gener de 2024. Per a portar a terme aquesta creació, Guiu -acompanyada de la corèografa noruega Ingri Fiksdal- va organitzar una convocatòria de quatre pràctiques obertes adreçades a persones a les quals es proposà deixar-se posseir per la dansa que ja era al seu cos. Una dansa que no es situa en el passat, en el present ni en el futur sinó en tots els temps alhora. Una pràctica on la memòria individual i la col·lectiva es troben a través dels cossos en moviment. Durant el darrer trimestre de 2023 es van oferir tres assajos oberts a ambaixadors i abonats del Mercat de les Flors perquè poguessin gaudir de l’experiència directa i prèvia a les funcions. Aquesta fórmula va permetre un apropament entre els creadors i els espectadors, afavorint una complicitat i una confiança compartida.

Núria Guiu està acompanyada, en aquest nou treball per a CÈL·LULA #4, per la coreògrafa noruega Ingri FiksdalSupermedium és una versió de gran format inspirada en Medium, solo que les dues coreògrafes van crear el 2022 i que va obrir la temporada 2023-24. En la història de la dansa fins l’actualitat, hi ha diferents aproximacions a l’encarnació d’allò virtual o invisible. Les bruixes o mèdiums han estat sempre dones associades al marge de la societat i amb súperpoders.

La peça indaga en la metàfora del fantasma, en la creació i presentació escènica com a ritual, en el cos com a canal i arxiu que invoca altres cossos. Supermedium és també una metàfora de la “Súperballarina” d’avui en dia, una persona que viu al llindar del que és una feina precària i una feina valorada, remunerada i amb els drets de qualsevol altra treballadora. En aquesta creació, nou ballarinxs seran les canalitzadores de moviments i danses que invoquen una singularitat travessada per un passat i un present comú. Un exorcisme que crema, expulsa i convida a fer renéixer la dansa, la ballarina i les arts en viu del futur.

Direcció Núria Guiu Sagarra / Coreografia Núria Guiu amb Ingri Fiksdal / Acompanyament Claudia Solwat / Interpretació Núria Guiu, Clara Tena, Emma Riba, Mabel Olea, Aina Lanas, Blanca Tolsà, Anna Calsina, Laura Morales i Berta Pascual / Disseny vestuari i escenografia Ronak Moshtaghi / Disseny llum original Phillip Isaksen / Adaptació, disseny i tècnic llum Arnau Sala / Disseny sonor i música original Uge Pañeda / Assistència vestuari Manuel Mateos
Producció Mercat de les Flors dins del projecte CÈL·LULA

NÚRIA GUIU i INGRI FIKSDAL van presentar Supermedium, del 24 al 28 de gener de 2024, al Mercat de les Flors

 

NÚRIA GUIU - Assaig Obert 'CÈL·LULA 4: Supermedium' (Sala PB - 23/12/2023)