• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Paragrafies

Col·lecció de monogràfics sobre coreògrafs de casa nostra

Edita Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Editorial Comanegra

En aquest món hi ha d’haver de tot

ANDRÉS CORCHERO

Edició a cura de Bàrbara Raubert

Corporitzar el pensament

MARINA MASCARELL

Edició a cura de Riikka Laakso

El que m’agradaria que la dansa fos

CESC GELABERT

Edició a cura de Joaquim Noguero

Discozombi

PERE (GAY) FAURA

Edició a cura de Bàrbara Raubert

 

«Paragrafies» té com a objectiu valorar, fer visible i transmetre el pensament coreogràfic i l’univers poètic i conceptual dels creadors de la dansa. Una col·lecció que vol recollir el llegat dels artistes d’aquesta disciplina i eixamplar la informació i memòria que tenim sobre la pràctica de la dansa

«Paragrafies» vol posar a l’abast de tothom el coneixement intel·lectual que neix i es construeix des de l’experiència compartida de coreògrafs i ballarins.

Entenem la dansa alhora com a eina de creació i de pensament, i volem transmetre aquesta dualitat tot proposant als coreògrafs un exercici d’anàlisi i reflexió a propòsit de la seva obra, les seves eines i la seva recerca.

La dansa es basa en l’experiència corporal, la percepció, la presència, el contacte amb els altres, el moviment i la transformació de les relacions entre l’espai, el temps i la corporalitat. El cos que balla actua des d’una totalitat, suggereix o evoca, és alta tecnologia -complexa i alhora senzilla- que es desplega de manera orgànica. Tota aquesta pràctica i experiència configuren un coneixement molt específic -abstracte i alhora concret- que estructura el pensament i genera poètiques molt particulars i molt diverses.

La facilitat que té la dansa per entrar en diàleg amb altres disciplines, la universalitat del seu llenguatge i la singularitat de cada cos, li atorguen una riquesa misteriosa, feta de fragilitat i força, de precarietat i poder… El silenci de la dansa i l’eloqüència del cos converteixen els ballarins i els coreògrafs en éssers poc convencionals: escollir la dansa, escollir el cos, avui, és una actitud radical, política.

Per tot plegat, la col·lecció «Paragrafies» anirà proposant coreògrafs/es ben diversos pel que fa a estètiques, generacions o escriptura coreogràfica; vol invitar-los a publicar i a compartir la seva reflexió, a expandir la riquesa d’aquesta disciplina.

Amb «Paragrafies», s’inicia una nova col·laboració entre l’Institut del Teatre, el Mercat de les Flors i l’editorial Comanegra, que té com a objectiu crear un arxiu de pensament pràctic i efímer, un pensament que demana amb urgència de ser comunicat.