• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Constel·lació IMPROVÁVEL PRODUÇÕES | MARCELA LEVI & LUCÍA RUSSO

En el cor de Rio de Janeiro, allà on la vibració de la ciutat es mescla amb el ritme de les seva gent, Marcela Levi i Lucía Russo van fer-hi néixer Improvável Produções, un espai de recerca, formació i creació on passen coses del tot improbables, com que els cossos es fonguin amb la imaginació. Si Marcela Levi, formada a Brasil, havia ballat amb la companyia de Lia Rodrigues i guarda una sensibilitat social molt propera a aquesta artista, Lucía Russo procedeix de la Patagònia argentina i va passar per la Universitat d’Art de Buenos Aires abans d’estudiar dansa a Amsterdam. La seva unió creativa reuneix totes aquestes mirades i parteix de la hibridació cultural però lluny de perspectives eurocèntriques o de reivindicacions primitivistes. Al contrari: elles celebren l’anar i venir descentrat, inclusiu i plural, on múltiples formes de moure’s i ser mogut coexisteixen, fins i tot en alegre dissonància.

El seu mantra és que “El temps necessita temps per fer allò que fa el temps”, i és coherent amb els seus processos creatius, que són deliberadament llargs. El 2022 van ser residents al centre de creació Graner i van compartir les seves eines creatives, estratègies d’investigació i tribulacions amb els creadors de la ciutat. Ja abans s’havien passejat per la Rambla amb Sandwalk with Me (2014), on duien unes sabates amb la sola plena de sorra de platja que les obliga a caminar amb lentitud extrema. Dos anys després, van a l’extrem oposat amb la descomunal peça Boca de Ferro, que du el so de la tecnobrega caribenya a la Sala Hiroshima. També el 2016 presenten Mordedores al Mercat de les Flors, una mena de ritual caníbal ple d’erotisme i violència regeneradora.

Durant la pandèmia, com va passar a tots els creadors escènics, van haver de trobar el seu públic a través de les pantalles, i aquesta experiència va fer-les repensar la relació amb les imatges i els cossos que existeixen sense carn i sense suor. De fet, la suor és molt present a les seves obres, com una demostració empírica de l’energia de la dansa que es transforma en calor.

Les tres peces que formen la constel·lació d’Improvável Produções són fruits postpandèmics que, de ben segur, faran pujar la temperatura de la sala. Fuera de cuadro és una activació performativa de la pel·lícula que van crear durant el tancament, i c h ãO | grrRoUNd (2021) parla de la música que ens fa moure malgrat tots els límits. La seva creació mes recent, 3 contra 2: Psico Trópicos (2023), és una peça de dansa i música que porta al present la memòria de la dansa: del mitificat Nijinsky al voguing underground i moltes altres imatges fantasmals que insuflen vida a la dansa.

Bàrbara Raubert

Pack Improvável Produções – Aconsegueix-lo aquí.