Map to the Stars

 

Apropem la dansa a les escoles a través de les noves tecnologies

A partir del curs 2019-2020, el Mercat de les Flors posa a disposició de tota la comunitat educativa una applicació per dur la dansa les escoles. Map to the Stars és una eina digital gratuïta per a tauletes i telèfons intel·ligents adreçada als mestres de primària, concretament als de 3r, 4t i 5è. A través d’una sèrie de propostes didàctiques amb vinculacions a diverses àrees de coneixement acadèmiques, el mestre hi trobarà direccions, jocs i tutorials de vídeo per fer moure, concentrar i relaxar els seus alumnes, sense que necessiti tenir coneixements de dansa previs. A més, Map to the Stars també promou el contacte entre les diverses escoles europees que participen del projecte. Per obtenir aquesta aplicació (disponible per a Android i iOS), cal adreçar un mail als serveis educatius del Mercat de les Flors: educatius@mercatflors.cat.


El treball de Map to the Stars va iniciar-se al setembre de 2017 amb representants d’Il Museo dei Bambini de Roma, el Ballet National de Marseille, el centre de creació ICK d’Amsterdam i el Mercat de les Flors de Barcelona, sota la direcció artística general d’Eric Minh Cuong Castain. Map to the Stars té la voluntat d’oferir eines educatives i participatives entorn al moviment corporal per col·locar el cos en relació als àmbits temàtics escolars i així ampliar les possibilitats expressives dels nens i nenes.

Al llarg del procés de treball del projecte Map to the Stars s’ha passat per diferents etapes: de la primera que tenia a veure amb la clarificació d’objectiu i la creació de paràmetres possibles, a la definició de l’aplicació i finalment la seva realització.

El Mercat de les Flors, com a soci del projecte, ha estat compartint totes aquestes fases amb mestres vinculats al seu entorn. Primer, merament com a consellers als que s’anaven explicant els passos que se seguien, després contrastant l’aspecte pedagògic de l’aplicació i, finalment, en la darrera fase, participant activament en les proves que calia fer.

Com cada soci del projecte Map to the Stars, el Mercat de les Flors havia de fer proves en escoles per verificar el funcionament de l’aplicació i que s’assolissin els objectius. Això, a Barcelona i el seu entorn, es va començar a fer el mes de gener de 2019, amb 4 escoles involucrades i un total de 150 infants.

Les escoles van ser Mil·lenari de Cardedeu, Els Alocs de Vilassar de Dalt i Els Pins i Jacint Verdaguer de Barcelona. Les tres primeres ja tenien un contacte anterior amb el Mercat de les Flors, i els seus mestres havien participat de les activitats de formació que ofereix el teatre. Per a l’escola Jacint Verdaguer era el primer contacte amb el Mercat de les Flors i pels seus alumnes i per a alguns mestres representava el primer contacte amb el món de la dansa, la qual cosa feia que la recepció que fessin de la proposta de Map to the Stars tindria un valor especialment net.

En cadascuna d’elles es va treballar amb els alumnes de 3r o 4t de primària i els mestres de música, dansa (en el cas que n’hi hagués) i els seus tutors. Tots ells tenien un qüestionari per emplenar després de cada sessió i així recollir la informació sobre el funcionament i la resposta dels alumnes. Així mateix, en la majoria de sessions que es van dur a terme en aquestes escoles també hi va assistir algun representant del Mercat de les Flors per avaluar i prendre nota d’aquestes proves. Una altra manera de recavar informació ha estat a través de trobades amb tots els mestres involucrats al Mercat de les Flors, on la conversa entre ells era un intercanvi d’informació, referències i estratègies molt útil per a totes les parts.

Ha estat, per tant, un procés d’aprenentatge compartit, una manera de refermar i crear noves complicitats del Mercat de les Flors amb el seu entorn escolar, i d’apropar la dansa a les escoles a través d’un projecte experimental que ja està arribant a la recta final de la seva realització. I que, cal dir-ho, serà el fruit de l’esforç compartit de tots els que hi han participat i el suport dels mestres que sempre ens han encoratjat a continuar.

En aquest web de Map to the Stars (https://www.maptothestars.eu/) hi trobareu informació sobre el desenvolupament de l’app per a dispositius mòbils (telèfons i tauletes) adreçada als nens i nenes en l’àmbit escolar, així com sobre les diverses institucions i professionals implicats en el projecte.

 

Partners:

BNM – Ballet National de Marseille (Marsella, França).

ICK (Amsterdam, Països Baixos)

Mercat de les Flors-Casa de la Dansa (Barcelona, Espanya)

Explora -Il Museo dei Bambini di Roma (Roma, Itàlia)

Consultors externs: SILK Fluegge (Linz, Austria) (SILK), Manuvo Europe SAS (Avinyó, França) (Manuvo)

Projecte amb suport de la Unió Europea-Creative Europe

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x