• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

‘Visita a La piconera’, per Miquel Valls

‘Visita a La piconera’, per Miquel Valls

Text: Miquel Valls – Agost Produccions (coord. Taller d’espectadors)

Ens reben davant de La piconera, un antic garatge reconvertit en espai de creació. S’ho van fer tot ells, el terra, les parets, el pis de dalt, la cuina, les oficines. Ara és un espai de dansa, amb dues sales d’assaig, la més gran al pis de dalt, on en aquests moments hi assaja l’Agrupación Sr. Serrano. A La piconera també hi ha les oficines de la companyia. Aquí és on treballa el nostre guia d’avui, en Vicens Mayans, que es va incorporar el passat mes de gener i s’ocupa de la distribució d’espectacles que fan des de Agente 129, l’agència de Sol Picó Cia. de Dansa i la d’altres artistes. A l’habitació del costat hi ha l’oficina artística d’Àngels Margarit/Mudances. Tots dos espais són petits i modestos, una taula de treball a cada un, equipats amb les coses pròpies d’una oficina. Quan penso en els noms que des d’aquestes oficines representen, Sol Picó i Àngels Margarit, i en les seves trajectòries, em sorprèn la senzillesa de l’espai i la limitació dels recursos. A la vegada també em fa pensar en la fragilitat del sector. Com seria la seu d’una ballarina i coreògrafa de la seva talla a França? M’agrada el fet que siguin veïnes, deuen ser amigues també, malgrat tenir estils ben diferents. És bonic veure un espai compartit per dues de les grans de la dansa de casa nostra.

A la mateixa planta baixa, a sota de les escales, hi ha el taller de la companyia. Una cara i un cos ens resulten familiars, és l’actor que vèiem ahir a l’escenari al costat de Sol Picó a One-hit wonders! Joan Manrique és escenògraf i actor, i des d’aquest taller construeix, juntament amb altres col·laboradors, totes les escenografies dels espectacles. L’espai és càlid i acollidor. Penjada a la paret, com si fos un quadre o un cartell de la companyia, hi ha un gran paella que ens recorda les coses importants. Conèixer les cases és conèixer les persones que hi viuen i en aquesta s’hi respira bon ambient i alegria. Diria que es compleix un dels desitjos de Sol Picó: que hi passin coses.

Pugem les escales, al pis de dalt hi ha una petita cuina, uns vestidors i una lluminosa sala de treball. L’Agrupación Sr. Serrrano està assajant l’espectacle Brickman Brando Bubble Boom amb un nou actor pel bolo que tenen programat el desembre al teatre Zorilla de Badalona. Un petit miracle, perquè en els últims dos o tres anys la majoria d’espectacles d’aquesta companyia els han girat per l’estranger. Aquí se’ls va programant cada cop menys, una vergonya i una tristesa deixar perdre’s aquesta companyia. És el primer dia d’assaig amb en Jofre, el nou actor, i li ha tocat tenir públic, déu ni do. No hi ha temps per perdre i cal aprofitar el cap de setmana que estan en residència a La piconera.

Acabem el matí fent una cervesa a baix, amb el Vicens i els talleristes que hem vingut avui aquí. Coneixem el Vicens una miqueta més, és generós i divertit, un gust haver-se passejat amb ell per aquesta casa. També ens anem coneixent entre nosaltres, mentre ens apropem als contextos dels artistes, l’objectiu que hi ha darrera d’aquestes visites.

Tota la informació del Taller d’espectadors aquí!