• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

‘Danza contemporánea. Historia(s) de un espectador’, per José Antonio Sánchez

‘Danza contemporánea. Historia(s) de un espectador’, per José Antonio Sánchez

 

Transcripció de la conferència realizada per José Antonio Sánchez, un dels investigadors de la creació escènica més rellevants d’Espanya, en el marc de la primera edició de Performances de la mirada, taller d’espectadors del Mercat de les Flors (temporada 2013-14). Sánchez va oferir aquesta conferència una estona abans d’assistir a l’espectacle L’esperança de vida d’una llebre de Mal Pelo: un recorregut per la dansa contemporània des dels anys 80 fins avui des del seu punt de vista personal, des de la seva experiència com a espectador.

 

«Esta no es una historia de la danza contemporánea, sino la historia de una experiencia. Me aproximé a la danza como espectador casi al mismo tiempo que la danza contemporánea comenzaba a dar sus primeros pasos en España. Mi primera memoria es la de un espectador casual. Y esto ha condicionado mi posterior aproximación como crítico y cómplice en relación con numerosos creadores. Las preguntas fueron cambiando a un lado y otro de la escena. Y es sobre estas preguntas sobre las que me gustaría reflexionar con el fin de compartir experiencias, informaciones y problemas. Obviamente, la experiencia del espectador se ha visto moldeada por las propuestas de los creadores a quienes he acompañado con mayor proximidad y constancia, pero también por el impacto de otros creadores, quizá no tan próximos personalmente, pero que me han transmitido experiencias intensas desde la escena. Trataré de presentar esos momentos de acompañamiento y de intensidad en escenarios muy distantes en el espacio, pero que se unen en la memoria nómada que ya nos afecta a todos.»

José Antonio Sánchez

 

Descarrega la conferència sencera en PDF

 

José Antonio Sánchez és professor, investigador i autor de llibres i textos sobre estètica i pràctica artística contemporània en l’àmbit de la literatura, les arts escèniques i el cinema. Doctor en Filosofia i catedràtic de la Facultat de Belles Arts de Cuenca i membre fundador d’ARTEA (www.arte-a.org). Entre els seus llibres destaquen Brecht y el expresionismo (1992), Dramaturgias de la imagen (1994, 1999), La escena moderna (1999), Cuerpos sobre blanco (2003) i Prácticas de lo real (2007 i 2012), entre altres. Ha estat professor a universitats d’Argentina, el Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic i el Regne Unit. És fundador i director de l’Archivo Virtual de Artes Escénicas, (www.artesescenicas.org) i director de Cairon. Revista de Estudios de danza (2007-2011). És membre del consell editorial de diverses revistes internacionals i de sèries de llibres d’arts escèniques, i codirector del Màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual (2009-2010). Ha estat assessor del MNCARS (Madrid, 2008-2010) i comissari de projectes com el Seminario Internacional sobre nuevas dramaturgias (Murcia, 2009), Arte es acción = acción es producción (Madrid, 2010) i Jerusalem Show (Jerusalem i Ramal·la, 2011). Director del projecte d’investigació “Teatralidades disidentes”, la darrera activitat pública del qual va ser l’organització del seminari internacional “No hay más poesía que la acción” (MNCARS, Madrid, 2013). www.josea-sanchez.com

 

Edita: Agost Produccions i Mercat de les Flors

Amb el suport de:

cultura_bn_h3