• Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • Youtube

Llançament del projecte EBA Europe Beyond Access, en què el Mercat hi participa

Europe Beyond Access (EBA) és la iniciativa transnacional més important i més influent d’Europa que se centra en la participació activa d’artistes amb discapacitat en l’àmbit de la dansa i el teatre. Des del 2018, el programa ha donat suport a artistes de dansa i teatre amb discapacitat amb l’objectiu de trencar els sostres de vidre de les arts escèniques contemporànies. 

Actualment Europe Beyond Access ha rebut 2 milions d’euros del programa Europa Creativa de la Unió Europea, fet que garanteix la continuïtat de la col·laboració transnacional més important del món en matèria d’art i discapacitat fins al 2027.

Avui, el Mercat de les Flors es complau a anunciar que la segona generació d’Europe Beyond Access, que durarà quatre anys, del 2024 al 2027, ha rebut 2 milions d’euros de la Unió Europea, una quantitat que igualarà el consorci EBA.

El nou programa que s’ha anunciat avui té els objectius següents:

 • Encarregarà i presentarà nombroses noves obres de dansa i teatre creades per artistes amb discapacitat. Tres grans coproduccions internacionals aniran acompanyades de dinou noves obres encarregades localment i vint presentacions d’obres que ja estan de gira (presentades a deu països).
 • Donarà suport als artistes amb discapacitat perquè internacionalitzin les seves pràctiques artístiques innovadores i reduirà l’aïllament geogràfic i artístic que pateixen exclusivament els artistes amb discapacitat. Centenars d’artistes de tot Europa participaran en residències, tallers i laboratoris artístics multinacionals.
 • Crearà una xarxa formada per les principals organitzacions mainstream europees que estiguin compromeses amb la presentació i l’encàrrec d’obres a artistes de dansa i teatre al més alt nivell de la pràctica artística. Els deu socis principals del projecte col·laboraran amb nombroses institucions culturals mainstream per presentar obres i compartir bones pràctiques.
 • Proporcionarà eines i coneixements al mercat de les arts escèniques en general, compartint la nostra convicció que el sector cultural europeu ha de reduir urgentment les barreres que es troben els artistes amb discapacitat.

El Mercat de les Flors és una de les deu organitzacions culturals europees principals que formen el consorci EBA, amb Skånes Dansteater (Suècia), Holland Dance Festival (Països Baixos), Onassis Stegi (Grècia), Oriente Occidente Dance Festival (Itàlia), Kampnagel (Alemanya) CODA Dance Festival (Noruega), Zamek Cultural Centre (Polònia), Project Arts Centre (Irlanda) i Culturgest (Portugal). Ens acompanya el soci British Council (Regne Unit), que va engegar i va dirigir el primer programa Europe Beyond Access del 2018 al 2023.

El Mercat de les Flors està molt il·lusionat per participar en un programa que ha demostrat que algunes de les obres de dansa més emocionants i innovadores d’Europa són creades per artistes amb discapacitat. Tenim ganes d’establir lligams amb els artistes de l’Estat espanyol i ajudar-los a desenvolupar la seva pràctica.

Mira Helenius, directora artística del soci principal del consorci, Skånes Dansteater, situat a Malmö (Suècia), ha declarat el següent: «Skånes Dansteater s’enorgulleix de liderar el consorci EBA en el que serà un viatge extraordinari. Agraïm al programa Europa Creativa de la Unió Europea el suport que ens ha donat, ja que ha permès que el projecte continuï sent un dels programes més importants del món en matèria d’art i discapacitat. També donem les gràcies al nostre predecessor, el British Council, per passar-nos el testimoni com a líders d’un projecte que té una repercussió tan profunda en el sector cultural europeu. Però sobretot volem donar les gràcies als artistes i els professionals de la cultura que continuen confiant en nosaltres perquè donem suport a les seves obres destacables i les impulsem. És hora d’avançar i deixar que la comunitat de persones amb discapacitat prengui la iniciativa!»

En paraules de Ben Evans, director del projecte Europe Beyond Access: «En un món perfecte, els projectes com Europe Beyond Access no serien necessaris: els artistes amb discapacitat tindrien les mateixes oportunitats d’aprendre, de desenvolupar la seva pràctica artística i de presentar les seves obres que qualsevol altre artista. Els espais culturals serien accessibles al públic amb discapacitat, però també als artistes i treballadors culturals que s’identifiquen com a persones amb discapacitat, sordes, neurodiverses o malaltes cròniques. I els crítics, el públic i els responsables polítics de l’àmbit de les arts reconeixerien veritablement l’excel·lent i sovint radical obra dels artistes amb discapacitat.

Però no és així.

Amb aquest finançament de la Unió Europea, Europe Beyond Access continuarà desafiant tot el sector cultural per facilitar l’accés a les persones amb discapacitat com a artistes, com a treballadores culturals i com a públic.»

Per a més informació
En aquest programa quadriennal, col·laboren importants xarxes europees i institucions transnacionals compromeses amb l’ampliació de l’accés cultural a tot Europa. Són les següents:

Xarxes Europa Creativa

 • IETM: Xarxa Internacional per a les Arts Escèniques Contemporànies
 • Xarxa Europea de Cases de Ball
 • Associació Europea de Festivals
 • On the Move
 • Big Pulse Dance Alliance

Altres xarxes europees

 • ELIA: Xarxa Europea d’Ensenyament Artístic Superior

Xarxes nacionals

 • Institut d’Art de Flandes
 • UnLabel: Companyia alemanya i transnacional d’arts escèniques i especialista en intercanvi de polítiques

Trobareu més informació sobre Europe Beyond Access al lloc web del projecte: https://www.disabilityartsinternational.org/europe-beyond-access/

Hi trobareu exemples d’artistes que reben suport del projecte, pel·lícules que tracten d’idees artístiques que exploren els artistes de l’EBA i recursos d’aprenentatge adreçats a tres grups objectiu: gestors culturals mainstream, responsables de polítiques artístiques i artistes amb discapacitat.