L’artista resident Adrian Vega, l’alumnat de primer de l’Institut Maria Espinalt i el professorat han tancat la seva participació a l’ENRESiDÈNCiA d’enguany. Un cop presentada al Mercat de les Flors la seva creació Títol provisional, el grup va fer la cloenda del projecte al Graner. El passat 26 de maig, vam visitar les instal·lacions d’aquest centre de creació i arts vives de la mà de Vega, l’artista emergent Marina Pravkina i la coordinadora de l’equipament, Sonia Fernandez.
Després de l’emoció i els nervis de portar a escena la seva creació, les joves van poder fer una valoració de tot el procés i de l’experiència d’entregar-se a una metodologia de treball nova per a la majoria d’elles, però que sense cap dubte els ha deixat empremta. De manera general, es va posar en valor la possibilitat de crear conjuntament un espectacle on el punt de partida han estat els propis interessos dels joves. Si bé els hi hauria agradat incloure una coreografia més guiada en l’espectacle final, es va destacar la figura de l’Adrian Vega com a facilitador i impulsor de les seves idees i estils de ball favorits. Tot considerant que la peça presentada és representativa de les seves aportacions enriquides per l’experiència i el punt de vista artístic de Vega.
Aquest últim ha apostat durant tot el procés per fer de la motivació intrínseca dels joves el motor del procés creatiu. Això sí, aportant idees que tenen a veure amb el seu treball artístic com la creació d’un espectacle que agafà la forma d’un videoblog escènic i que va recollir l’univers creatiu i les singularitats dels onze joves participants.
Per la seva banda, la docent Marta Gimbert va reflexionar sobre la gestió d’un grup molt divers, donat que els i les participants provenien de diferents classes i no totes es coneixien prèviament. Un element que podia jugar en contra es va convertir en un element a favor donat que la creació final recull llenguatges del moviment diversos que fan evidents interessos divergents entre els i les intèrprets. En aquest darrer punt es va aturar Gimbert: tot i no tenir gustos coincidents, l’alumnat participant ha desenvolupat durant el procés de creació una mirada respectuosa cap al treball dels companys i companyes.
L’Institut Maria Espinalt tanca la seva cinquena participació consecutiva al projecte ENRESiDÈNCiA amb un bagatge que ha portat el grup d’enguany a iniciar les sessions al mateix institut, traslladant-les després al Casal de barri Bac de Roda i finalitzant el periple a la sala Pina Bausch del Mercat de les Flors on van mostrar la seva creació davant del públic (prèviament havien visitat el teatre per veure els espectacles: ‘Made of Space’ i ‘Transmissions’). La cloenda al Graner va servir per fer una valoració distesa amb l’Adrian Vega i acabar ballant totes plegades amb els recursos de vídeo que Vega i Pravkina van compartir. L’emotiu comiat final va fer evident l’estret vincle entre l’artista resident i el grup de joves primer del Maria Espinalt que durant uns mesos l’han agafat com a referent artístic. El temps dirà quin impacte ha tingut aquesta experiència en aquest grup d’adolescents.
Mira i escolta els i les protagonistes al VÍDEO-REPORTATGE del projecte aquí
Podeu seguir com ha evolucionat el DIARI DEL PROCÉS aquí
La residència a l’Institut Escola Turó de Roquetes, comissariada pel Graner, es pot seguir aquí
EN RESiDÈNCiA és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, que porta els creadors a treballar durant tot un curs a l’aula. Aquest treball, que conclou amb la presentació d’una peça, en aquest cas vinculada a la dansa i el moviment, posa en diàleg d’una manera intensa i significativa creació, educació i mediació.