El seu projecte ‘Altres mirades’ ha estat escollit d’entre totes les candidatures. El jurat l’ha valorat pel seu ús de la dansa per enllaçar perspectives i oferir una metodologia basada en el cos i el moviment, adaptant-se a diferents nivells i promovent la inclusió.
El programa TOT DANSA ja està a punt per començar l’edició d’enguany. Després d’obrir a concurs públic la direcció coreogràfica del programa, la convocatòria finalment s’ha resolt. L’edició 2024-2025 anirà a càrrec de Claudia Moreso i Noemí Ventura, que treballaran la proposta ‘Altres mirades’.
La comissió de selecció, formada pel jurat de l’ICUB, Mercat de les Flors i Institut del Teatre, ha valorat el projecte ‘Altres Mirades’ pel seu plantejament en l’ús de la dansa i el procés coreogràfic per enllaçar diferents perspectives i oferir una metodologia centrada en el cos i el moviment. El jurat destaca la capacitat d’adaptar-se als diferents nivells, la promoció de la participació inclusiva i l’aposta per una posada en escena senzilla però visualment impactant. El projecte, alineat amb els valors del Tot Dansa, ofereix un espai segur per a l’expressió creativa, i l’equip de Claudia Moreso i Noemí Ventura destaca per la seva experiència en projectes educatius i artístics.
Un projecte que explora totes les mirades
‘Altres mirades’ és una proposta que es construeix al voltant del concepte de l’alteritat. En el context actual on la tecnologia i les xarxes socials han transformat les interaccions, el projecte posa sobre la taula la necessitat de recuperar mirades més properes i humanes, i de reflexionar sobre com ens mirem nosaltres mateixos, els altres i el món. Sota el lideratge de Claudia Moreso i Noemí Ventura, l’alumnat de TOT DANSA treballarà, entre d’altres, la mirada compassiva, la mirada anticipada, la mirada curiosa i la mirada crítica a través del moviment. El resultat final es podrà veure en un espectacle al Mercat de les Flors el 15 de maig de 2025.
Claudia Moreso és cofundadora de la companyia de dansa Nats Nus Dansa i es dedica a la docència de diferents tècniques de dansa per a infants i adults. Per la seva banda, Noemí Ventura és membre de l’equip artístic de Nats Nus Dansa i treballa d’educadora social especialitzada en benestar i salut en moviment per a infants, adults i gent gran.
Un programa amb valor afegit
Enguany formaran part de TOT DANSA sis instituts: Bernat Metge, Barri Besòs, Doctor Puigvert, El Joncar, Nou Barris i Martí Pous. Aquest últim, situat al districte de Sant Andreu, hi participarà per primera vegada. Quelcom que les docents Eva Navas i Anna Saperas valoren molt positivament. “Creiem imprescindible que hi hagi programes com aquest, sobretot perquè hi ha poques matèries artístiques durant l’ESO. Allò que l’alumnat aprèn en aquests projectes li afavoreix en diversos aspectes, per treballar l’escolta i l’expressió corporal, musical o plàstica. Per a algunes persones, potser és una porta a un món que mai han explorat. En tots els àmbits del coneixement, l’expressió artística sempre suma”.
Les propostes artístiques diverses, que canvien cada curs, són un dels trets positius d’aquest programa, com afirmen Núria Alemany i Meritxell Gama, docents de l’Institut Barris Besòs. “Ens motiva a treballar les propostes, ja que la direcció coreogràfica no sempre és la mateixa. Això ens aporta diferents eines pedagògiques que anem incorporant en el nostre treball”, expliquen. L’institut Barri Besòs és un dels centres repetidors al programa. Les docents destaquen l’apropament a institucions com el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre, l’oportunitat de treballar amb professionals de la dansa i d’experimentar la creació conjunta amb alumnat d’altres instituts. Per elles, TOT DANSA té un valor afegit: “Ens ajuda a obrir la mirada i a trencar prejudicis sobre el virtuosisme, el que significa la dansa i el moviment i l’expressió corporal, apropant la dansa contemporània als joves”.
Més de 10 anys i 1.800 joves
TOT DANSA és un programa que posa en contacte el llenguatge del moviment i la dansa de creació contemporània amb l’alumnat d’ESO i Batxillerat des d’una experiència vivencial de creació col·lectiva. Està organitzat conjuntament per l’ICUB, l’Institut del Teatre i el Mercat de les Flors i pretén ser una eina educativa per afavorir la interdisciplinarietat dels aprenentatges i la innovació educativa.
És un dels programes de Cultura i Educació amb més trajectòria, des del curs 2011-2012, i se n’han beneficiat més de 1.800 joves de 42 instituts públics de Barcelona. Els últims anys han passat per la direcció coreogràfica de TOT DANSA noms tan reconeguts com Toni Mira (curs 2013-14), Ramón Baeza (curs 2015-2016), Sònia Gómez (curs 2018-2019) o Mario Garcia Sáez (cursos 2019-2020 i 2020-2021).