La coreògrafa i ballarina madrilenya Marta Izquierdo Muñoz va estudiar psicologia abans d’endinsar-se en el món professional de la dansa amb una fam genuïna per tot tipus de moviment: es forma en ballet, jazz, contemporani, flamenc, clubbing… Des del 2007, assentada a França, crea sota el segell de la seva pròpia companyia, [lodudo] que es distingeix per unes figures femenines que oscil·len entre la marginalitat i la cultura de masses.
Després d’obres com Imago-go i Geérilleres, Izquierdo Muñoz continua la temàtica de la lluita, encara que sigui canalitzada per una simulació artística. Així neix el Capoeira o les batalles de hip hop, com les que va organitzar amb la seva companya als barris perifèrics de Toulouse sota el títol de Rise your Krump (2017). La seva darrera peça, ROLL, s’endinsa en l’univers del patinatge sobre rodes inspirant-se en el tumultuós món del roller derby, un esport que supera tots els límits de la urbanitat i que ha viscut un renaixement des de principis dels anys 2000.
ROLL també és una exploració de la comunitat, de la resistència i de l’expressió personal a través del moviment. Hi trobem guerreres sobre rodes que lluiten en un remolí infinit i exploren estats alterats de consciència. També és una peça de resistència física que reforça una visió del patinatge com a acte de llibertat i resistència. De fet, després de la pandèmia i gràcies a plataformes digitals com Tik Tok, el patinatge sobre rodes ha experimentat un renaixement mundial, com un símbol nostàlgic dels espais públics com a llocs de trobada i celebració. Per això, la seva obra ens recorda que, més enllà de qualsevol tècnica o disciplina, el desig humà d’expressió, llibertat i connexió és el que realment ens mou.
Bàrbara Raubert