Prorrogada fins el 10 de gener

BÁRBARA PINTO GIMENO (CHL) SÂLMON<. Sin Título

Compartir

Conversa amb Bárbara Pinto i Sonia Fernández Pan el dijous 26 de novembre a les 19:30h al Foyer del Mercat

L’exposició Sin Título està composta d’un muntatge de dues obres: una sèrie de fotografies i la projecció d’un vídeo. Tots dos treballs, realitzats en diferents anys, donen compte d’una línia temàtica desenvolupada per l’artista i, al mateix temps, un interès per ampliar i experimentar amb altres suports o formats diferents a la producció d’obres de dansa per a sala. Sempre amb una atenció i intenció pel cos en moviment o quietud.

Les obres transcorren en el ciment de l’espai públic (exclou àrees verdes), específicament en certs carrers de la ciutat de Santiago de Xile, espai que està pensat per a un ús vertical dels que l’habiten, els humans, en funció dels quals la ciutat s’ha construït i creix.

Els treballs reflexionen respecte de l’ús i esdevenir de la verticalitat i l’horitzontalitat en l’urbs; i s’adonen també de com la mateixa artista s’endinsa en aquest espai mitjançant accions excepcionals, no quotidianes, les que representen en certa manera una fissura premeditada a l’ordre que allà s’espera. Així mateix, les obres centren la mirada en qüestions relatives a la temporalitat i les pràctiques que regeixen en aquest espai específic -com el deambular, per exemple- i com es poden obrir, aquí també, maneres de viure’l no subordinats únicament a la idea de productivitat . Això últim, des de l’entès que la idea de pausa, descans o oci semblés no existir si no com en funció de tornar a reprendre la productivitat.

Ambdues obres es nodreixen de la mateixa matèria primera i del mateix espai: el deambular i el ciment del “carrer”. Cadascuna de les fotos ressalta les accions de desistir de la verticalitat i resistir a la civilitat. El conjunt de fotos, al seu torn, indica una tercera acció: el insistir. El muntatge de les fotografies utilitza com a recurs la repetició per suggerir un desplaçament per la ciutat, en què l’artista reprèn de manera intermitent la seva verticalitat només en funció d’insistir en una nova horitzontalitat. En el vídeo, en tant, a partir d’una caminada per la ciutat (l’espai públic de ciment), l’artista desfà la idea de productivitat (es va desteixint un abric que algú va teixir). En el seu caminar (vertical), va deixant el traç horitzontal del teixit, que retorna a la seva forma original de matèria primera (llana). En quedar aquesta materialitat disponible a terra s’obre l’oportunitat de nous “teixits” respecte a l’ús que li puguin donar o no, altres transeünts amb aquest element a la ciutat.

La coreògrafa Bárbara Pinto Gimeno viu i treballa a Xile. Va estudiar Dansa a la Universitat de Xile, Santiago. Ha creat les obres Un Solo (2010), Sin Título I (2011), El Salón (2012 – 2013). El Salón – Documental (2013) i Toros (2014). A més de la creació d’obres de dansa (en viu) ha experimentació amb altres suports com la fotografia i el vídeo.

Els seus treballs han participant en destacats festivals nacionals com Santiago a Mil, Danzalborde i Dies de Dansa entre d’altres, i al festival Internacional FIDCU que es realitza a Montevideo – Uruguai. Ha mostrat també les seves obres en espais no “escènics” com la Galeria d’Art Gabriela Mistral, Teatre Jocs Diana i la Biblioteca de GAM. Al novembre de 2014 VA SER convidada a una residència artística i a formar4 part de la trobada Interpolació # 1 al Graner fàbrica de creació. Ha combinat la seva tasca coreogràfica amb la realització de tallers de dansa a nens, cercant metodologies que apropin a aquests al llenguatge de la dansa contemporània.

SIN TITULO I
Dimensions: 32 fotografies, cadascuna de 60 x 40 cm. / Data realització: 2011 / Fotografies: Macarena Silva i Paulina Vielma.
Exposicions:2013 Inauguració a BiblioGAM, Centro Cultural Gabriela Mistral, Santiago, Xile; 2013 Festival Danzalborde Valparaíso, Xile; 2014 Festival Internacional de Fotografía en la Patagonia, Coyhaique, Xile.

SIN TITULO II
Suport: Video / Format: Full HD 16:9 / Durada: 10 minuts aprox./ Data realització: 2015 / Crèdits: Concepció i direcció: Bárbara Pinto Gimeno / Direcció fotografia i muntatge: Eva Vera / Càmara: Gonzalo Rayo / Audio: Felipe Inostroza / Segona càmara: Jangel Mota / Montatge: Projecció sobre una paret de color blanc.
Exposicions: estrena en el Mercat de les Flors.

Estrena

Estrena

Diàleg amb Llatinoamèrica

Diàleg amb llatinoamericà

logo_iberescena

Actualitat

Cicle

Informació pràctica

Temporada: 2015-2016

Prorrogada fins el 10 de gener

Foyer del Mercat de les Flors

Gratuït

Més informació

web de l’artista

Relacionats

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x