CIRC D’ARA MATEIX 2015-16. La Formació

Compartir

CICLE FORMATIU I CREATIU DE CIRC I DANSA
La Central del Circ i el Mercat de les Flors

La Central del Circ i el Mercat de les Flors van obrir una convocatòria per seleccionar 8 artistes professionals de circ i dansa (4 de cada disciplina) per a participar en una formació i laboratoris a la cruïlla d’ambdues arts durant 6 setmanes de formació entre gener i abril de 2016.

ELS TALLERS

Cada setmana d’aquest cicle han realitzat un TALLER que ha estat guiat per un professional del circ o de la dansa, com per exemple Peter Jasko, Roberto Olivan, Alessandro Sciarroni, Roberto Magro, Jean-Michel Guy, Blai Mateu, Florent Bergal i Mauro Paccagnella. 

ELS LABORATORIS

El Circ i la Dansa es troben per viure junts una experiència d’investigació. Quins són els possibles camins d’escriptura, les inquietuds estètiques que poden sorgir de la trobada de quatre artistes de circ i quatre ballarins?

Els tres laboratoris dirigits per Florent Bergal, Roberto Magro i Blaï Mateu són una experiència única per als artistes i l’espectador per tal d’apropar el circ i la dansa des d’un altre punt de vista, curiós perquè és una recerca d’estímuls per a una reflexió poètica.

Els seleccionats per fer la formació també participaran en els LABORATORIS. Aquests tindran lloc durant 3 setmanes, un per setmana:

  • 1a setmana: de l’11 al 15 d’abril laboratori amb Florent Bergal. El resultat d’aquest treball es mostrarà a la sala OM dissabte 16 d’abril. Preu 5 €. Compra la teva entrada
  • 2a setmana: del 18 al 22 d’abril laboratori amb Roberto Magro. El resultat d’aquest treball es mostrarà a diversos espais del Mercat dissabte 23 d’abril. Preu 5 €. Compra la teva entrada
  • 3a setmana: del 25 al 29 d’abril laboratori amb Blai Mateu. El resultat d’aquest treball es mostrarà a la sala PB dissabte 30 d’abril. Preu 5 €. Compra la teva entrada

 

Formadors dels tallers

Peter Jasko: ballarí i coreògraf de Les Slovaks, té una extensa trajectòria professional ballant amb altres companyies i coreògrafs com Sidi Larbi, Roberto Olivan, David Zambrano, Opera Banska Bystrica… Des de 2002 imparteix classes de dansa i circ a companyies de més de 30 països.

Roberto Olivan: Coreògraf continuador dels nous corrents de la dansa contemporània, format a l’Institut del Teatre de Barcelona i a Brussel·les a l’escola P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios). Va ser ballarí a la companyia Rosas amb Anne Teresa de Keersmaeker i també amb Robert Wilson. Posteriorment va fundar la Roberto Oliván & Enclave Arts del Moviment al 2001. En el seu treball integra el circ, el teatre i la música en directe al món de la dansa, buscant la fusió de les arts escèniques del moviment. A les Terres de l’Ebre ha creat i dirigeix el Festival Deltebre Dansa.

Alessandro Sciarroni: artista italià d’arts performàtiques amb diversos anys de formació en les arts plàstiques i la recerca teatral. El seu treball es representa als festivals de dansa i de teatre contemporani, museus i galeries d’art, així com en espais no convencionals. Ha estat convidat arreu del món, essent ara un dels màxims exponents de la creació més actual.

Jean-Michel Guy: Investigador del Ministeri de Cultura francès, autor i director de circ, co-fundador i professor de l’Escola Nacional d’Arts del Circ de Rosny sous -Bois i el Centre Nacional d’Arts del circ Chalons-en-Champagne. És autor de nombrosos llibres i ha escrit quatre espectacles.

Mauro Paccagnella: Ballarí, coreògraf, actor i director. Ha treballat amb moltes companyies belgues (Flamand, Ponties, Traoré, De Soto) i ha ballat en pel·lícules de Thierry De Mey i Nicole Mossoux. Ha creat diversos espectacles. Des de 2002 ha ballat amb la coreògrafa Caterina Sagna a diferents peces. Va dirigir les dues últimes creacions de la companyia de circ contemporani belga Fira Musica. Actualment està treballant a les creacions de Caterina Sagna i Olga de Soto.

 

Imparteixen els laboratoris 

Florent Bergal: Coreògraf, ballarí, acròbata i manipulador d’objectes.
Des de l’any 2000, ha co-fundat tres companyies de circ contemporani: R de Rien, Rital Brocanters i col·lectiva G. Bistaki. També treballa com a ballarí en les companyies de dansa de Roberto Olivan i Nadi Malengraux. És professor d’acrobàcia i dansa a les escoles de circ de Tolosa, Lille, Nimes, Milà, Torí i l’Institut de Teatre de Barcelona. Ha creat i interpretat un gran nombre d’espectacles.

Roberto Magro: ha estat director artístic de La Central del Circ, artista de circ, dramaturg, professor i director. Director artístic a l’escola de circ Flic a Torí entre 2005 i 2013. Director d’espectacles per a escoles de circ. També treballa com a dramaturg en companyies de dansa com Enclave Arts del Moviment (Roberto Olivan), Kike Peon i d’altres. És el director d’un taller de creació a Deltebre Dansa des de 2007. Va crear Brocante el 2007, un festival internacional de circ contemporani a Valcovera (Itàlia). 

Blaï Mateu: Director i intèrpret de la companyia franco-catalana Baró d’Evel. Fill de Tortell Poltrona, va participar en les primeres expedicions de Pallassos sense fronteres. Es va formar en les arts del circ a França (Escola Nacional de Circ de Châtellerault, ENACR de Rosny-sous-Bois i CNAC de Châlons-en-Campagne). Amb Baró d’Evel ha concebut diversos espectacles que han girat arreu.

 

Els participants als tallers i als laboratoris són

Joan Català Carrasco: Especialitzat en el treball de portés acrobàtics o la tècnica mans a mans. Ha col·laborat, tant com intèrpret o co-creador, per les companyies Cirkus Klezmer Daraomaï 1,2,3 cia. Mudances, Iris Heitzinger ¡ i Lali Ayguadé. A partir de qüestionar-se els “codis correctes” de comunicació entre executor/creador i receptor/públic i d’alguns records propis neix la peça Pelat, un solo de moviment pel carrer que s’estrena a Fira Tàrrega. Actualment investiga en la recerca d’un llenguatge escènic propi amb Roser Tutusaus.

Koldo Arostegui: Va estudiar a The London Contemporary Dance School (The Place) i a The School for New Dance Development de Amsterdam. Ha treballat amb Mudances-Àngels Margarit, Rodrigo Sobarzo, Dansgroep Amsterdam-Krisztina de Chattel, Nux Company i Jesús Rubio Gamo.  Actualment treballa per  la companyia ERREQUERRE amb l’espectacle Reset. Juntament amb Angela Peris acaben d’estrenar la seva nova peça sobre l’adolescència, Un cuerpo Sinvergüenza.

Julie Bergez: Als 7 anys, i de manera inesperada, Julie es va veure immersa en el món del circ a través del San Francisco Circus Center. De seguida es va trobar com a casa envoltada de tots aquells “freaks”, es va enamorar d’aquell art i va decidir que seria la seva vida a partir d’aleshores. Als 14 anys va ser seleccionada per un espectacle del Cirque du Soleil amb el que va girar durant 4 anys. Més endavant es va traslladar a Barcelona, on li va sorgir la necessitat d’explorar artísticament en altres direccions, inspirant la seva investigació corporal des d’altres llocs com la dansa i el teatre.

Raquel Gualtero Soriano: Va estudiar a l’escola Hoogeschool voor de Kunsten, Modern Theatre Dance d’Amsterdam. Ha treballat en companyies com Magpie Music Dance Company (Amsterdam), Companyia Zappala Dansa (Itàlia), Deja Donne (Itàlia), Scottish Dance Theatre (Escòcia), Alex Rigola (Espanya), Fabulous Beast Dance Theater (Irlanda), Cia. Mudances-Angels Margarit (Espanya), La Patriótico Interesante (Chile) i Tanz Company Gervasi (Austria). Com a creadora va crear la seva primera peça Blanco (2005) i el solo Persona (2010) i va guanyar el premi Injuve 2011 a la creació jove. Ha mostrat el seu treball a Espanya, Amsterdam, Praga, Croàcia, Moçambic i Colòmbia.

Wanja Kahlert: Va rebre formació entre l’any 2008 i 2011 als tallers de l’escola de circ Rogelio Rivel, a Buenos Aires i a Barcelona, en tècnica de mans mans, verticals i moviment amb professors com Sasha Mokrouchine, Nicolas Piaggio, Martí Soler, Roberto Olivan, Joan Català, Pascal Angelier, Claudio Stellato i altres. El 2011 va crear la companyia PSiRC i van estrenar el primer espectacle Acrometria el 2013 amb Adrià Montaña i Anna Pascual, amb el que van girar per gran part d’Europa i Amèrica Llatina entre 2013 i 2016. La companyia ha rebut diversos reconeixements com el premi Companyia Novell de Zirkolika, Creació Emergent del FAD i la R de Recomendado del circuit de Teatres d’Espanya.

Eva Leonor Ordoñez: Es va introduir al trapezi a Argentina a l’edat de 15 anys. Als 19 anys va entrar a l’escola de circ preparatòria Carampa de Madrid i, dos anys després, va entrar a l’escola de circ Le Lido de Toulouse. El 2010 entra a formar part de la Cia. My!laika i, més tard, crea la Cia. Oktobre juntament amb Yann Frisch i Jonathan Frau. Actualment treballa en la segona creació d’Oktobre.

Anna Pascual Fernández: Ha estudiat a l’escola de circ Rogelio Rivel i Scuola di circo Flic de Torino especialitzant-se en màstil. Va crear la seva pròpia companyia.  El 2012 es va incorporar a la companyia emergent catalana de circ PSiRC on van crear el seu primer espectacle Acrometria, una combinació de màstil i mans mans. Ha participat en diferents cabarets de circ amb el seu número “deixar-se anar” i també en algunes actuacions de Circus Klezmer.

Roser Tutusaus: A Holanda es llicencia a Artez DansAcademie d’Arnhem, on va treballar amb coreògrafs com Anouk van Dijk, Giulio D’Anna o Erik Kaiel. A Barcelona va formar part de la companyia Trànsit Dansa i va començar un treball amb altres creadors: ballarina amb Enclave Arts del Moviment de Roberto Olivan o Camaralucida de Lautaro Reyes. Actualment, treballa amb Guy Nader i Maria Campos en l’espectacle Time Takes the Time Time Takes i està creant un nou espectacle de carrer amb Joan Català anomenat Menar i el solo Tecnologías del yo.

Actualitat

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x