• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Emma Villavecchia i Maria Soberón, directores artístiques del TOT DANSA 2024

Per segon any consecutiu la direcció coreogràfica estarà formada per un equip de dues persones. L’equip format per Emma Villavecchia i Maria Fernanda Soberón ha estat l’escollit, amb el projecte ‘CORRESPONDÈNCIES’

La comissió ha valorat el projecte CORRESPONDÈNCIES pel seu enfocament coherent, innovador i de risc que combina la dansa i el moviment a partir de la metàfora de la xarxa; és una proposta que respon positivament al treball amb adolescents, promovent la consciència corporal i l’expressió creativa mitjançant, entre altres estratègies, el treball cooperatiu i d’intercanvi. Presenta una metodologia ben estructurada que es desenvolupa de manera progressiva al llarg de les sessions, convidant als participants al compromís i als vincles, i atenent també les experiències subjectives. Les fases de treball proposades són pedagògicament ben plantejades segons els objectius del TOT DANSA, amb un disseny enfocat al foment de l’aprenentatge transversal i la participació activa tant del professorat com de l’alumnat.

L’equip format per Emma Villavecchia i Maria Fernanda Soberón merita igualment pel seu treball artístic i de recerca pedagògica a l’entorn de noves metodologies de transmissió dels llenguatges del cos i la dansa a les aules, i que aquestes en resultin un lloc segur.

Emma Villavecchia (Barcelona, 1992)

Emma Villavecchia va completar els seus estudis de dansa contemporània al Bennington College (Vermont, EE.UU.). Entre 2016 i 2019 va ser codirectora artística de Three Planes Collective junt amb Finn Murphy i Kaya Lovestrand. Junts van col·laborar amb les coreògrafes Isabel López i Elena Demyanenko, presentant les seves creacions a Barcelona, Los Ángeles, Nueva York i Vermont. Actualment viu a Barcelona, on participa en projectes artístics i pedagògics i desenvolupa les seves pròpies creacions escèniques i audiovisuals en col·laboració amb diversos artistes i centres (Casa Virupa, La Visiva, Galería Cadaqués). Ha presentat els seus treballs a la Casa Elizalde, al Centro Cívic de la Barceloneta, el Festival Sismògraf i festivals internacionals de videodansa. Ha impartit classes, tallers i laboratoris a Roca Umbert, el Mercat de les Flors, el Centro Cívic de la Barceloneta, La Visiva i la Casa del Moviment. Va estrenar la peça ‘Ritmia’ al Mercat de les Flors el gener de 2022, en col·laboració amb el compositor Maurici Villavecchia i les bailarines María Soberón i Urša Sekirnik. Des de 2019, s’está formant com a Educadora Somática del Movimiento en Movimiento Atlas (Zaragoza), escola oficial de Body-Mind Centering ®.

María Soberón (Ciudad de México, 1990)

El treball d’investigació pluridisciplinari de María Fernanda Soberón es troba en la intersecció entre la música, la dansa i les matemàtiques. L’eix vertebrador dels seus interessos és el cos i el seu potencial musical. Formada en piano i llicenciada en Matemàtiques pures per la Queen Mary University of London (2017), en establir-se a Barcelona s’integra en l’equip de reflexió i desenvolupament de NUZIC, un innovador mètode pedagògic de creació i anàlisi musical. Com a ballarina i creadora, ha participat en diverses investigacions, laboratoris i creacions. En el 2022, comença la formació d’Osteopatia Biodinàmica Craniosacral al càrrec de Carme Renalies i el Mercat de les Flors en col·laboració amb El Graner la inviten a participar (com a persona becada) en l’esdeveniment CAMPIG que organitza el CND de Pantin, París (Centre National de la Danse). Des de llavors, ha format part de diversos equips pedagògics en diferents projectes educatius com EnResidència (amb L’Institut Teresa Pàmies i El Graner); Caixa d’Eines; Kids&Dance; Formació al professorat (Mercat de les Flors); Dissabtes amb taller (Mercat de les Flors); CEL·LULA LAB: ‘Dansa i Músical en Conversa’, o CEL·LULA LAB: Rítmia amb Emma Villavecchia.

TOT DANSA és un projecte intrínsecament educatiu des de la pràctica artística a l’aula adreçat als centres d’educació de secundària i batxillerat públics de la ciutat de Barcelona i té per finalitat introduir, promoure i donar a conèixer el llenguatge del moviment i la dansa de creació contemporània al públic jove. Organitzat conjuntament per l’ICUB, l’Institut del Teatre i el Mercat de les Flors, el projecte apropa aquesta especialitat artística als instituts per a promoure espais únics d’expressió a partir d’experiències i propostes artístiques diverses, així com perquè esdevingui un procés d’aprenentatge i connexió i una eina formativa i educativa, tant per a l’alumnat com per al professorat implicat. Durant tot l’any, la direcció artística seleccionada es fa càrrec de la formació del professorat, del procés de creació i de la direcció de les mostres del resultat final a l’escenari del Mercat de les Flors, al maig de 2024