2008-2009
Probablement, l’apropament del bailaor i coreògraf Israel Galván al text bíblic del llibre de l’Apocalipsi, traduït per al públic com El Final de este Estado de Cosas, redux, és el treball més personal i inquietant de l’artista sevillà i, per tant, un dels processos creatius més interessants als quals ha fet front. El resultat és un espectacle que per a Israel suposa la translació al seu llenguatge artístic (el flamenc) d’un text igual d’hilarant que fascinant, grandiloqüent i majestuós, i en què convida el públic a entrar en el seu univers. A l’escenari es desplega tot un món, situat sempre en la línia que separa l’ordre del caos. Per a aquesta traducció tan íntima, l’artista ha volgut apropar-se a disciplines com el butoh japonès o la tarantel·la italiana, per tal d’enriquir (nos) més encara la seva pròpia mirada sobre el flamenc, el seu mitjà natural d’expressió. I després hi ha les paraules. Les que es veuen i les que s’escolten en els cantes. Que aquí, més que mai, importen.
Un projecte de Compañía Israel Galván Direcció Máquina Ph Ball i coreografia Israel GalvánDirecció artística Pedro G. Romero Direcció escènica Txiki Berraondo Guitarra Alfredo Lagos Cante Juan José Amador, Inés Bacán Ball, palmas i compàs Bobote Percussions José Carrasco Grup Orthodox Marco Serrato, baix; Ricardo Jiménez, guitarra; Borja Díaz; bateria Violí Eloisa Cantón Proyecto Lorca Antonio Moreno, percussions; Juan Jiménez Alba, saxos Repetidor i assistent de ball Marco de Ana Assessor dansa butoh Atsushi Takenouchi Vídeo projecció NON, homenaje a Samir Kassir (fragments). Peça deZad Moultaka amb electroacústica i Yalda Younes al ball, estrenat a Beirut el 2 de juny de 2006. Imatge vídeo Isabelle Jacques de Musique Alhambra Disseny il·luminació i maquinària Rubén Camacho Disseny so Félix Vázquez Regidoria Balbi Parra Decorat i atrezzo Pablo Pujol, Pepe Barea Vestuari Soledad Molina (“Mangas Verdes“) Producció A Negro Producciones (Cisco Casado, Chema Blanco, Isabel Amian, Aurora Limburg, Amapola López)Documentació María Velasco Administració Rosario Gallardo Coordinadora tècnica Ada Bonadei
Israel Galván, Premio Nacional de Danza 2005 en la categoria de creació coreogràfica i Premi Ciutat de Barcelona 2007, és sens dubte el gran innovador del flamenc de l’actualitat. El bailaor de Sevilla fusiona en els seus espectacles la dansa flamenca amb el llenguatge contemporani i el teatre experimental. L’any 2007 el vam poder veure al Mercat amb l’espectacle Arena.