2016-2017
2:15 h
16 €
10€
Div 20, dis 20:30 h
La peça s’inspira en el documental París is Burning sobre el moviment vogue, que fa referència als concursos que tenien lloc a les sales de ball de Harlem a principis dels anys 60, una forma d’espectacle social que practicaven sobretot els gais, transvestits i transsexuals d’origen afroamericà o llatí i que tenia com a objectiu imitar les identitats socials i de gènere arquetípiques a través de la moda, el moviment i el comportament. En aquell mateix moment històric, als anys 60, els pioners de la dansa postmoderna trencaven amb les representacions de la dansa clàssica i moderna i començaven a buscar la manera de fer dansa sense artificis, una dansa basada en l’autenticitat.
Cecilia Bengolea va entrar el 2004 a formar part del projecte Ex.e.r.ce de Mathilde Monnier i ha ballat amb João Fiadeiro, Claudia Triozzi, Marc Tompkins, Yves-Nöel Genod, Alain Buffard, Mathilde Monnier, Alice Chauchat, Sarah Michelson, Trajal Harrell, Marlene Monteiro Freitas i Alexandra Bachzetsis. Viu i treballa a París des de 2001.
François Chaignaud ofereix concerts partint sempre d’una cruïlla d’inspiracions: l’eròtica, l’opereta o fins i tot el hula hoop. Ha abordat col·laboracions decisives, sobretot amb la llegendària drag queen de San Francisco Rumi Missabu, l’artista Benjamin Dukhan o el cabareter Jérôme Marin. Chaignaud, que també és historiador, ha publicat amb les Presses Universitaires de Rennes (PUR) L’Affaire Berger-Levrault: le féminisme à l’épreuve (1898-1905). Va presentar la seva última peça al Festival de Dansa de Montpeller el 2013. Des de 2005 també treballa amb Cecilia Bengolea.
Trajal Harrell ha creat sis peces de llarga durada. És conegut sobretot pel seu cicle Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church, que se centra en la relació entre el moviment vogue i els inicis de la dansa postmoderna. Antigone Sr. va guanyar el Bessie Award 2012 a la millor producció. Més recentment, Harrell ha creat la primera peça de tot un conjunt que té com a tema l’exploració del butoh des de la pràctica teòrica del vogue. La seva obra Used, Abused, and Hung Out to Dry es va estrenar al MoMA el febrer de 2013.
Marlene Monteiro Freitas va néixer a Cap Verd, on va ser confundadora i membre del grup Compass i va col·laborar amb el músic Vasco Martins. Després d’estudiar dansa a P.A.R.T.S. (Brussel·les), a l’E.S.D. i a la Fundação Calouste Gulbenkian (Lisboa), va desenvolupar un projecte de dansa amb la comunitat de Cova da Moura (Lisboa). Col·labora regularment amb Emmanuelle Huynn, Loic Touzé, Tânia Carvalho o Boris Charmatz, entre altres artistes. El denominador comú de les seves creacions són la transparència, la impuresa i la intensitat. Forma part del col·lectiu Bomba Suicida, amb base a Lisboa.
Coreografia i interpretació Cecilia Bengolea, François Chaignaud, Trajal Harrell, Marlene Monteiro Freitas / Disseny il·luminació Yannick Fouassier / Estilisme La Bourette / Tècnics llums Sylvain Rausa, Yannick Fouassier / Tècnic so Martin Trinquart / Administració i producció Anne Reungoat, Jeanne Lefèvre, Céline Peychet / Difusió Sarah de Ganck/Art Happens
Agraïments especials Matthieu Banvillet, Sarah Michelson, DD Dorvillier, Ben Pryor, Lasseindra Ninja, Alex Mugler, Rumi Missabu, Pascal Queneau, Archie Burnett, Javier Madrid, Matthieu Bajolet, Donatien Veismann, Miguel Bengolea, Marianne Chargois, Joao Figueira, Rio Rutzinger, Emmanuelle Huynh, Jessica Trossman
Producció VLOVAJOB PRU / amb Le Quartz – Scène nationale de Brest / Coproducció Le Quartz - Scène nationale de Brest, Théâtre National de Chaillot, Centre de Développement Chorégraphique – Toulouse, The Kitchen – New York, Bomba Suicida, FUSED – French US Exchange in Dance / Amb el suport Ménagerie de Verre – Paris et des Laboratoires d’Aubervilliers. Cecilia Bengolea i François Chaignaud són associats a Bonlieu Scène nationale Annecy.
VLOVAJOB PRU rep el suport de DRAC Poitou-‐Charentes i l’ajut de l’Institut Francés per al seu projecte a l’estranger
Vlovajob Pru is subsidised by the DRAC Auvergne-Rhône-Alpes and the Conseil Régional Auvergne-Rhône-Alpes. Vlovajob Pru rep el suport de l’Institut Francès i de l’Institute Francès/Ciutat de Lió per als seus projectes a l’estranger.