2021-2022
De 10 h a 18 h
Data límit de presentació de candidatures: 3 d’abril
Nueva edición de este laboratorio para 12 creadores/as de circo y danza/movimiento, un laboratorio de experimentación artística en la intersección de ambas disciplinas, con François Juliot y Thomas Hauert.
El Mercat de les Flors i La Central del Circ col·laboren des del 2016 en el marc del Cicle Circ d’Ara Mateix, proposant laboratoris d’experimentació artística i col·laborativa on compartir eines, metodologies i sabers entre ambdues disciplines. Partint d’allò que apropa i diferencia les pràctiques pròpies del circ i de la dansa/moviment, es busquen ponts per reflexionar sobre les dramatúrgies que emergeixen del cos, del moviment i de la relació amb els/les altres, l’espai i els objectes.
Tenint en compte aquesta mirada, enguany hem proposat a dos creadors que acompanyin 12 artistes professionals a viure el cos, la seva particular forma de ser, experimentar i expressar. Es tracta d’una corporalitat que es posa en joc i és conscient de la presència d’altri, que es deixa afectar i afecta, en un temps i espai compartit. En aquesta co-presència els objectes poden esdevenir catalitzadors d’un llenguatge comú que busca unes narratives i dramatúrgies col·lectives.
El laboratori estarà conduït per François Juliot, creador de circ, i Thomas Hauert, ballarí i coreògraf, qui posaran els COSSOS EN JOC per experimentar diferents formes de crear en col·lectiu.
François Juliot proposa un joc entre l’assaig i la joia per crear moviment en l’interior i al voltant dels cossos, un diàleg entre el quotidià i el fantàstic, la persona i l’artista, la imatge i el gest, l’interior i l’exterior, el circ i la dansa. En el laboratori es posarà en relació la persona amb els altres, l’espai i els objectes. S’utilitzaran les característiques pròpies: el pes, la força, la flexibilitat, la personalitat, l’emoció, l’intel·lecte… per fer danses creatives i generoses. Un camí entre l’aprenentatge i l’experiència, un acompanyament des del coneixement tècnic del cos i de l’escena cap a l’escriptura dramatúrgica.
Thomas Hauert centrarà el laboratori en la composició i connexió del moviment del grup en la distància, amb la idea de crear un únic organisme que transcendeixi la suma de les individualitats. Aquesta forma de coreografia es desplega sense la intervenció d’una autoritat central, sinó que apareix com un sistema dinàmic que integra els comportament impredictibles dels/les participants. A l’inici, es compartiran una sèrie de principis físics que defineixen determinades relacions en l’espai, el temps i la forma, que, un cop incorporats, s’usaran de forma lliure i responsable per implementar els moviments individuals dins les estructures del grup. El joc resultant és altament kinètic i un autèntic repte cognitiu i físic en què la intuïció té un paper clau: una facultat neurofisiològica que es desenvolupa a través de l’experiència.
El divendres 6 de maig està prevista una sessió d’obertura del procés per compartir les pràctiques i reflexions sorgides durant les dues setmanes del laboratori.