• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

ANTONIO TAVARES + ELISABETE FERNANDES & ROSY TIMAS/RAIZ DI POLON

AFRICA MOMENT – Un dia a Cap Verd: Kmêdeus + Duas sem três

16 de desembre
ESPECTACLE PASSAT
  • Temporada

    2020-2021

  • Durada

    75 minuts

  • Tarifa

    16 €

  • Horari

    19 h

  • Espai

Una nit que posa el focus a Cap Verd, amb dues peces de destacades companyies i artistes del país.

Kmêdeus

El coreògraf Antonio Tavares presenta una peça inspirada en la vida i el món interior de Kmêdeus, un indigent enigmàtic de l’ illa de São Vicente, a Cap Verd. Alguns illencs el consideren un llunàtic, d’altres un artista i alguns un filòsof. Però ningú no sap realment la veritat. Només saben el seu nom: Kmêdeus, que significa “Deu menja”.

António Tavares, conegut fora d’Europa com un dels millors ballarins de la dansa contemporània africana, ha compartit escenaris amb creadors com Pina Bausch. Va iniciar la seva trajectòriaa la ciutat de Mindelo com a ballarí del grup Mindel Stars, amb el qual va realitzar la seva primera gira internacional el 1986, i va anar a Holanda, Senegal, França i Macao. El 1991 va fundar els grups Crêtcheu i Compasso Pilon, amb els qual va desenvolupar treballs d’investigació sobre les danses tradicionals de Cap Verd. A més de treballar amb diversos coreògrafs portuguesos –com ara Olga Roriz, Aldara Bizarro, Francisco Camacho, Rui Nunes i José Laginha- ​​va desenvolupar la seva pròpia obra seguint una línia de creació afro-contemporània, i va crear nombrosos projectes.

Creació, interpretació i vestuari António Tavares / Música Ari Tavares / Escenografia Bento Oliveira

Duas sem três

En aquest duo realitzat per les ballarines de la companyia Raiz di Polon es fa servir el cos com a instrument musical, doncs també és una pràctica constant en la cultura capverdiana: concretament, el gènere musical batuque, que és un dels més antics del país, està interpretat exclusivament per dones, responsables de conservar i transmetre les tradicions. Les ballarines es van inspirar en el text de Mário Lúcio Duas sem Três.

Raiz di Polon va ser fundada el 1991 a Praia, Cap Verd. Amb la seva primera peça de dansa contemporània el 1997, Até ao Fim, la companyia va iniciar una trajectòria internacional, actuant a més de 40 països d’Àfrica, Europa, Amèrica del Sud i del Nord i Àsia. Raix di Polon ha rebut nombrosos guardons per la seva feina. A més de la creació de peces de dansa, Raiz di Polon ha promogut des de 2000 activitats en l’àmbit de l’educació artística, primer en el marc d’un projecte conjunt amb Danças na Cidade, amb seu a Lisboa i, a partir de 2006, a través de la seva pròpia escola de dansa.

Una obra de  Mário Lúcio Sousa / Coreografia Elisabete Fernandes i Rosy Timas / Musica original Mário Lúcio Sousa / Orientació per veu i treball corporal Margarida Mestre / Disseny il·luminació i coordinació tècnica Carlos Ramos / Disseny so Raúl Ribeiro
Coproducció Bailes en la ciudad,  Raiz di Polón / Producció executiva Raíz di Polón / Amb el suport Centre Cultural de Belém; Aarhus Festuge – Dinamarca; Ministeri de Cultura de Cap Verd; Centre Cultural Mindelo; Centre Cultural Francès de Praia; Alliance Française do Mindelo; Radio FM; Biblioteca Nacional – Playa; IPC – Institut de Promoció Cultural; RTC; Diari A Semana / Agraïments DJ Burkam i Sr. Kula Pinto

Després de l’espectacle tindrà lloc una conversa amb els artistes

A més a més de la peça coreogràfica, hi ha la pel·lícula Kmêdeus, basada en aquest treball del coreògraf Antonio Tavares que podrem veure en primícia nacional el 10 de desembre a la Filmoteca de Catalunya dins de la inauguració d’Africa Moment 2020.

Vídeo de la pel·lícula Kmêdeus: