2024-2025
Gratuït (properament s'obrirà la inscipció prèvia)
12 h, 13 h i 17 h
Amb el suport del PLA D’IMPULS DE LA DANSA D’ARREL DE CATALUNYA presentem:
ESBART ROCASAGNA amb coreografia de QUIM BIGAS
ERA
Aquest projecte ha brindat una oportunitat a l’Esbart Rocasagna per poder crear quelcom des de zero amb una mirada nova i col·laborativa, tot participant d’una simbiosi amb Quim Bigas, que va més enllà dels gèneres de dansa tradicional o contemporanis. L’Esbart ha treballat amb els elements que el caracteritzen per crear una peça amb caràcter propi, on el que importa és posar en valor les persones i els vincles que les uneixen, vincles que es fan amb la terra, amb la història dels llocs, dels cossos i dels col·lectius i les mirades cap al futur. Vincles que van teixint, com un macramé, formes de trobada i de seguir construint juntes.
Un projecte iniciat per l’Esbart Rocasagna / Concepte i direcció Carles Janer amb el punt de partida del Cos de Dansa de l’Esbart Rocasagna / Intèrprets El Cos de Dansa de l’Esbart Rocasagna: Adela Ruiz, Adrià Nicolàs, Aida Inglada, Aina Rosell, Anna Maria Sánchez, Blai Rosell, Clara Rosell, Clàudia Pascual, Cristina Bargalló, Dídac Jaquet, Laia Muray, Laia Sánchez, Laura Sánchez, Mariona Auton, Mireia López, Oriol Rosell, Sabina Catalinas i Txell Muray / Creació i coreografia Quim Bigas juntament amb el Cos de Dansa de l’Esbart Rocasagna i Carles Janer / Espai sonor i edició sonora Pau Matas amb músiques i/o fragments de Les violines; Rodrigo Cuevas i Baiuca; OMAC- Dani López i Anna Ferrer; Marina Herlop; Alexandræ; Elena Tarrats i Marc Vilajuana; Fast Boo, Marina Herlop i Òscar Garrobé; Subliminal; La Fúmiga, El Diluvi i Vadebo; Irieix i Enric Cassases; Ebri Knight; Josep Sancho i Marraco; Judit i Meritxell Neddermann; Coral Artesans – Jordi Llavina i José Manuel Pagán; Joana Dark i Judit Pi Aloy; Marala; Roba Estesa; Oques Grasses i Rita Payés i composicions originals de Blai Rosel i una especial col·laboració de Gabriel Kazz amb la cançó original Temps
Coproducció Mercat de les Flors, Fira Mediterrània de Manresa, Festival Ésdansa de Les Preses, Dansa Metropolitana, Familia de Delfí Colomé, Sismògraf d’Olot, Festival Dansàneu de Les Valls D’Àneu / Amb el suport Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel Tradicional Catalana / Amb el suport Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya / Amb la col·laboració Ajuntament de Gelida, Consell Comarcal de l’Alt Penedès i Diputació de Barcelona / Agraïments Coral Artesans, Can Pasqual (Noemí Vilaseca i Francesc Pascual), Lluís Rius, Tristan Martín, Rosalia Zanon, Gabriel Kazz, Martina Pujol i Joana Pérez
Durada 30 minuts
12 h / Pl. Margarita Xirgu
QUIM BIGAS
Enviró d’ERA
En aquest Enviró d’ERA, Quim Bigas ens comparteix el procés de creació de l’espectacle ERA, obre anècdotes, rescata materials i coses que es van fer a l’estudi i explica una mica el macramé aquest d’ERA.
Enviró d’ERA és una explicació parlada i ballada sobre la gestació i creació d’ERA que permet posar de manifest com el procés de vegades transcendeix el resultat, o més aviat, com aquest procés cristal·litza no només en la coreografia i la música de l’espectacle, sinó també i especialment en l’ànim, en aquest cas en l’entusiasme de les dansaires. Es revelen les preguntes, reflexions, exercicis, vivències, descobertes i motivacions del procés creatiu d’ERA: des d’un primer correu rebut, fins les passejades per Gelida amb Montserrat de fons, passant per un taller de macramé amb gent del poble i la visita al jaciment marítim del Penedès.
Un format honest, personal, intel·ligent i gens normatiu.
Idea i interpretació Quim Bigas
Durada 45 minuts aprox
13 h / Sala MAC
L’ESBORD
L’Hereu Riera
Peça en solitari de dansa i performativa que explora un diàleg constant entre el llenguatge primari de la dansa tradicional catalana i tècniques diverses de la dansa contemporània. La melodia i la dansa popular apareixen com un vehicle per validar les pràctiques tradicionals des d’altres interpretacions possibles, un procés que culmina amb la reapropiació del que és tradicional per l’individu.
L’Hereu Riera és una peça frontera: interpel·la un públic divers mentre desfila pels marges de la dansa d’arrel i la dansa contemporània, esborronant-ne els límits i jugant amb un llenguatge híbrid. La figura principal apareix redefinida i es presenta com una oportunitat per aprendre de nou del llegat cultural que hem heretat, per sacsejar-lo i reviure’l com a eina comunicativa. Un ritual que ens convida a fer una reflexió de l’imaginari popular català i la relació que té amb la nostra societat contemporània. Hi ha espai per a la reconciliació?
Primera peça de la plataforma L’Esbord, un espai des d’on obrir un camí professionalitzador d’investigació i de recerca de la dansa tradicional catalana, des del llegat dels esbarts cap a una nova mirada a l’arrel: desviada, improductiva, estèril i borda. Sense cap transmissió però igualment necessària. Dansa tradicional sense funció reproductiva.
Idea original, interpretació i coreografia Pere Seda / Composició, producció musical i mescla Dani López / Disseny vestuari Marc Udina / Enregistraments utilitzats Dolors Planella (Arxiu Càntut) i Coral Sant Jordi (Apolo Records) / Masterització Victor García (Mastering Ultramarinos) / Confecció vestuari Goretti Puente / Construcció de la creu Coma Fusteria / Mirada externa Marc Udina i Marina Escoda / Disseny gràfic Marc Viamonte (Viamonte_lab)
Projecte L’Esbord / Coproducció Fira Mediterrània de Manresa / Amb el suport Esbart Maragall, Centre Cívic Teixonera, Càntut / Agraïments Cristina Boixadera, Silvia Batet i Marina Escoda. Un projecte vinculat al Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel, impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Durada 19 minuts
17 h / Pl. Margarita Xirgu