• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

[lodudo] producción - Marta Izquierdo Muñoz

Constel·lació ROLLER: FLIP

9 de maig, a la Sala Oval MNAC
Popup - Més informació
  • Entrades a la venda al web del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

    L’entrada bàsica a 2€ permet accedir a la Sala Oval (espai que acollirà la coreografia). També es podrà accedir amb l’entrada general, que dona accés als espais expositius, la qual és gratuïta per a: Majors de 65 anys, Persones amb discapacitat, Professorat, Menors de 16 anys, Persones en situació d’atur.

    COMPRA LA TEVA ENTRADA

FLIP és una creació coreogràfica sobre patins concebuda específicament per Marta Izquierdo per a l’espai públic, així com un homenatge a Éric Martin, excepcional ballarí contemporani i antic patinador artístic.

Es tracta d’una peça especial per a ambdós artistes coreogràfics, una mena de doble autobiografia fictícia i desfasada en la que rememoren els seus anys de joventut. Els d’Éric que, després d’una carrera esportiva d’alt nivell interrompuda bruscament per una greu caiguda, rep als 25 anys l’encàrrec de coreografiar les parts sobre gel i patins de les cerimònies d’obertura i clausura dels Jocs Olímpics d’Albertville (1992). I els de la Marta, al Madrid dels 80, que molt abans de calçar-se unes sabatilles de dansa, es posava els patins i sortia a tota velocitat, fugint dels foscos anys de la dictadura, embriagada pel vent de boja llibertat que representava aleshores la movida madrileña.

Còmplices des de fa molts anys, combinen el seu amor comú per la cultura popular i els esports de lliscament per retornar el patinatge al lloc d’on el van descobrir i practicar amb entusiasme: el carrer.

FLIP és una figura acrobàtica del patinatge, un impuls, un salt juvenil. “Flipper” és un verb col·loquial en francès que expressa la por, mentre que “flipar”, en castellà, és sinònim de gaudir intensament.

FLIP és aquell personatge fictici, una mena d’arlequí sobre patins i bastons de twirling que, alternant entre allò ingenu, allò virtuós, allò somniador, allò còmic o allò amenaçant, gaudeix de les seves pors tant com tem gaudir.

El llenguatge artístic de Marta Izquierdo s’alimenta de la contracultura nascuda de la moguda madrilenya postfranquista i viscuda des del barri popular i gitano de Carabanchel, així com de la descoberta de la dansa japonesa butô. Crea la seva pròpia companyia el 2007 a França després de ser intèrpret de prestigioses produccions. El seu treball està principalment centrat en figures femenines situades entre la marginalitat i la cultura de masses, amb una barreja de registres present en la totalitat de les seves creacions. La prestigiosa crítica de dansa francesa Rossita Boisseau va dir sobre ella: “Marta Izquierdo Muñoz és una verdadera còmica que podria embarcar-nos en una tragèdia. Només que ella ha decidit sortir amb magnificència”.

Coreografía Marta Izquierdo Muñoz/ Intèrpret Éric Martin / Vestuari François Blaizot / Composició musical, creació so Benoist Bouvot / Consells per a l’espai públic Pierre Pilatte (cie 1Watt) / Direcció general i so Géraldine Belin / 
Coproducció L’Usine CNAREP Tournefeuille/Toulouse Métropole; L’Atelline, scène conventionnée d’intérêt national Art & Création ; Centro de Cultura Contemporánea Condeduque (Madrid) / Residències artístiques Collège – Conseil Départemental de l’Aveyron; Collège de Mur-de-Barrez / Aquest projecte ha estat guardonat el 2024 per l’Olimpiada Cultural – Jocs de París 2024, rep també el suport de la DRAJES Occitanie / FDVA com a projecte innovador i del FONDOC

NOTA: Durant aquesta constel·lació tindran lloc altres activitats i esdeveniments al voltant d’aquest projecte i de l’univers del patinatge