• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

EN RESIDÈNCIA CURS 2023 – 2024

UNAIUNA

UNAIUNA neix de les inquietuds artístiques i la simbiosi entre les mallorquines Laura Lliteras i Marina Fullana. Les dues amb el mateix recorregut acadèmic, són graduades en Coreografia i interpretació, Dansa Clàssica i Contemporània i postgraduades a la companyia IT Dansa de l’Institut del Teatre sota la direcció de Catherine Allard. Dintre d’aquesta formació reglada és on neix la seva singularitat, treballen entre el moviment acadèmic combinat en la de construcció i l’alteració de patrons, combinats entre l’humor, la ironia la reflexió i l’esperit crític. El seu recorregut neix amb DOSIS una peça de carrer guardonada amb el premi Art Jove 2011 i SolodosenDanza 2017, a partir d’aquí comencen a realitzar gires per festivals de carrer, fet que ha nodrit el seu llenguatge i la seva motivació per treballar el cos des d’un punt de frescor, actual i elegant, on el retorn del públic sigui directe. Totes dues treballen com a freelance amb diferents companyies del panorama actual: Led Silhouette, Siberia Muñoz, La Veronal, Glòria Balañá entre d’altres. També estan interessades en una vessant pedagògica, sobretot en com la dansa pot entrar a l’educació reglada i pot transformar des de la pedagogia. La Marina després d’acabar el màster en gestió cultural treballa com a productora i gestora cultural en diferents projectes d’àmbit nacional i local.

Durant el 2023/2024 estaran immerses en la creació de la seva nova producció SCROLL, on s’endinsen dintre la tecnologia, la intel·ligència artificial i tots els paradigmes que obre aquest nou món.

Punts de partida del procés de creació

UNAIUNA està interessada en l’humor, la ironia, el sarcasme i com el cos es dilueix en imatges que provoquen i interpel·len directament a qui observa.

Actualment, té dues línies interessant a abordar: una neix des del plaer de ballar i, a partir d’aquí, de com cada individu viu el seu plaer, segons l’estat emocional, l’ambient, la música, els acompanyants… es construeixen móns i situacions des d’aquesta premissa. Així van crear la seva peça al 2021 “Hacemos como que bailamos”, a partir de tallers i d’investigació amb persones que no provenien del món de la dansa.

L’altre punt és l’actual línia de recerca, sobre com les pantalles i les noves tecnologies afecten les relacions humanes. És un punt més inexplorat per elles, però que comencen a provar. Es fan preguntes sobre com la tecnologia entra a l’escena i com pot potenciar o no la relació entre els intèrprets. Les dues propostes s’exploraran des del joc, el diàleg i la mediació. La intenció és generar un espai segur, on els joves puguin explorar tant els límits corporals com poder relacionar conceptes que els acompanyin cap a una reflexió, un qüestionament i sobretot obrir l’esperit crític per afrontar els reptes que vindran.

L’institut

Després de les residències de Gerard Guix i Montse Rodríguez, Jaume Pitarch, Big Bouncers, Pau Miró, Perifèria (Núria Guiu i Pau Milla), Julia Spínola, Marc Vives i Victoria Szpunberg, aquesta és la novena participació de l’Institut Moisès Broggi (el Camp de l’Arpa del Clot, Sant Martí) a EN RESIDÈNCIA. En aquesta ocasió, el Broggi participa amb un grup d’alumnes de quart d’ESO.

L’Institut Moisès Broggi va iniciar el 2011 una profunda transformació del projecte educatiu de centre, que s’articula a partir d’un treball per projectes on l’art té una posició central. El treball en aliança amb institucions de l’entorn i d’àmbit ciutat, com el MACBA, la Sala Beckett o l’Hospital de Sant Pau, entre d’altres, li confereix un dinamisme especial.

Participants
Alumnes de 4t d’ESO 

Professora
Montse Escós

Comissariat i coordinació
Mercat de les Flors / Graner

Direcció
Institut de Cultura de Barcelona i Consorci d’Educació de Barcelona