Temporada 19 20 Mercat de les Flors

Presentació Temporada 2019-20

DANSA I TERRITORI 2019/20. TERRITORIS COMPARTITS_ PERSPECTIVES DIVERSES

Amb l’inici de la tardor encetem la temporada 2019/20, que ens porta noves obres i artistes per descobrir, en el marc d’una programació prou àmplia per connectar amb una gran pluralitat d’estètiques i sensibilitats dels ciutadans. Allò que anomenem com creació actual, repertori contemporani, creació d’autor, és una creació tan diversa com ho és cadascun dels seus creadors.

Malgrat que actualment compartim una cultura molt globalitzada, el territori concret on aquesta cultura global s’absorbeix i germina, afecta i contextualitza la creació. El context resulta crucial per al creador i a vegades també per comprendre la peça. Cada artista tradueix i destil·la el món que l’envolta a través de la seva obra, que ens confronta amb la seva mirada particular del món, sovint com un mirall que mostra altres arestes de la realitat.

A vegades, l’horror pot esdevenir humor, excentricitat o bellesa, bellesa per commoure, humor per acceptar l’error, excentricitat per fer-nos reflexionar, tot per humanitzar i compartir la complexitat del món.

Dansa i Territori

Territoris compartits_ Perspectives diverses

És el nom que rep l’eix temàtic que traspassa aquesta temporada.

La programació d’aquest eix ens convida a fer una travessa per obres que ens ofereixen altres perspectives i provoquen un canvi de mirada. Creacions que ens proposen una experiència singular, obres que posen la dansa, el cos i la pell com a testimoni, com a esperança.

Descobrirem artistes amb la capacitat de transferir-nos quelcom revelador i potser inoblidable. Tindrem artistes que venen de realitats ben diferents de la nostra, com Lia Rodrigues, Robyn Orlin i Bruno Beltrão, d’altres que estan ben a prop i compartim territori, però tenen la capacitat de desplaçar la mirada per deixar al descobert altres visions, com ara Christian Rizzo, Maguy Marin, Societat Doctor Alonso, Roger Bernat, Andrés Corchero, Marina Mascarell, Quim Bigas…

Hi trobareu peces que porten dansa d’arrel a una torsió contemporània posant en diàleg llenguatges tradicionals i mirada actual, com els treballs Erritu, de Kukai Dantza amb Sharon Fridman, Un cuerpo infinito, d’Olga Pericet, i la peça Doce, de Juan Carlos Lérida, una primera part del projecte més llarg La liturgia de las horas, que estem acompanyant des del Mercat.

També hem volgut tornar a programar algunes peces especialment ben reeixides dels creadors del nostre territori i, d’aquesta manera, donar una nova oportunitat al públic de gaudir d’aquestes obres. Tornarem a veure el darrer solo de Pep Ramis/ Mal Pelo, Flamingos d’Albert Quesada, Set of Sets de Guy Nader i Maria Campos i Novembre de Roser López Espinosa, i celebrarem amb Roger Bernat els 10 anys en gira de La consagració de la primavera.

Pensem que cal equilibrar la producció i la difusió i donar més visibilitat als creadors, perquè una obra conté una possibilitat latent d’esdevenir una altra cosa, una obra demana ser compartida i només quan ens l’apropiem ha tancat el seu cercle.

Constel·lacions

Tindrem dues constel·lacions, una amb Societat Doctor Alonso, que tindrà diferents presentacions al llarg de la temporada, amb peces sempre sorprenents plantejades des de perspectives fines i transgressores.

L’altra amb Lia Rodrigues, coreògrafa brasilera que hem pogut veure ja en diferents ocasions al Mercat de les Flors. Lia Rodrigues, instal·lada a la favela di Maré de Rio de Janeiro des del 2004, fa de l’art i la creació una eina per al compromís social.

Una constel·lació situa l’artista en un mapa de relacions, és una aproximació al seu univers particular per alhora fer visibles els seus vincles. La constel·lació posa de manifest que l’artista no treballa sol ni parteix de zero. Dins d’una constel·lació presentem l’artista en relació amb… les persones amb qui treballa, la generació a la qual pertany, els seus referents, el lloc on treballa, les idees, les temàtiques, els llenguatges, les preguntes, les recerques… Una constel·lació vol parlar del temps i l’espai recorreguts i condensats dins d’una peça.

Festivals i cicles

El Mercat acull i col·labora al llarg de cada temporada amb diferents festivals que focalitzen continguts específics. Enguany acollim una nova edició d’El Més Petit de Tots, Hacer Historia(s) vol III, HOP, Àfrica Moment i SÂLMON, entre d’altres. També, com cada dos anys, tenim el nostre CIRC D’ARA MATEIX.

Programa educatiu i programació expandida

Al llarg de la temporada i en paral·lel a la programació del Mercat s’articula un programa d’activitats molt diverses que permet gaudir d’una manera més àmplia del fet artístic i dels seus processos, un programa pensat per a públics de totes les edats. Poden ser aproximacions teòriques, experiències pràctiques, edicions, debats… Cada temporada sorgeixen nous formats.

Dins del programa trobareu una guia d’itineraris temàtics que us poden orientar per a la vostra tria.

Més dansa

La dansa té la possibilitat, per mitjà del moviment i el gest del cos, d’establir i invocar una relació directa amb l’emoció. El moviment és fruit d’un pensament no desplegat en paraules, d’una intuïció ràpida, no descodificada pel cervell conscient.

Així, la dansa i el ballarí tenen a vegades el privilegi de desvelar alguna cosa sense nom, més pregona, que ens impacta d’una manera especial i inexplicable.

Avui, en plena època de la postveritat i la simplificació del pensament en les respostes ràpides i reactives, les paraules ens ressonen buides, han perdut els seus vincles amb la realitat, volen soles i brutes en un espai virtual que es vol imposar.

Les persones que fem de la dansa el nostre mitjà de comunicació i escriptura sovint coincidim a dir que la dansa no menteix. Això té molts matisos però, eixamplant la poètica d’aquesta afirmació, sentim que el cos és un refugi i una eina, un lloc cert i un espai de confiança davant la incertesa… i el moviment té un traç honest.

 

Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors

 

Fes un cop d’ull a la Temporada 2019-20 del Mercat

Consulta també els diferents itineraris que et proposem

 

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x