19 d'octubre

JONE SANMARTÍN i MIKEL R. NIETO IDN Plus: Conferència ‘Projecte d’arxiu i anotació en la dansa i la coreografia’

Compartir

A través d’un procés d’entrevistes i captacions de vídeo, Sanmartín i Nieto van voler plasmar i catalogar en una website l’anotació que s’ha anat acumulant i arxivant en el cos d’un ballarí després d’una trajectòria professional, tant a nivell d’intèrpret com de coreògraf i co-creador de les peces de dansa en les quals hi ha participat.

Aquesta web vol ser també un arxiu dels treballs que ja han tingut lloc i també que contempli projectes futurs. Tanmateix es vol que aquesta eina pugui ser utilitzada per a i per altres artistes de la dansa i el moviment.

Ens interessa especialment recollir la informació que conté el ballarí que es dedica a la dansa improvisada. Aquesta, contràriament el que es pot pensar, és una tasca que requereix una enorme precisió i per tant molt de rigor i pràctica.
Alhora és precisament el seu caràcter rebel i la seva “resistència” a ser anotada allò que més ens sedueix del projecte: com anotar una pràctica que està constantment lligada a allò desconegut?
La idea de crear una eina o mitjà digital que reflecteixi el caràcter efímer de la dansa improvisada és una gran inspiració. Partim amb la intenció de que no sigui un arxiu només científic i endreçat, sinó que més aviat hi hagi espai per tergiversar. Que l’anotació de la dansa improvisada consti en algun lloc, no com una veritat sinó com una cosa ja viscuda que es vol explicar. Com una llegenda. 

Jone San Martin Astigarraga

Jone San Martín, ballarina i creadora nascuda a Sant Sebastià, ha treballat amb William Forsythe quan el reputat coreògraf dirigia el Ballet de Frankfurt des de 1992 fins 2004 i a The Forsythe Company de 2005 a 2015. També ha treballat amb el Ballet Nacional de España, la Compañía Jacopo Godani i el Ballet de Charleroi, entre d’altres. Actualment forma part de Dance On a Berlín, col·lectiu que transmet l’experiència de ballarins madurs a través dels seus treballs actuals.

A banda de formar part de diferents companyies, també ha creat nombroses peces pròpies i ha participat en nombrosos treballs audiovisuals. Jone Sanmartín és també professora convidada en l’àmbit internacional, ensenyant les tècniques d’improvisació desenvolupades juntament a William Forsythe.

Mikel R. Nieto, artista, comissari i investigador. El seu treball i investigacions es basen en la pràctica fonogràfica i en la seva teoria. Ha impartit tallers en diferents centres culturals i universitats i forma part de l’equip del mapa sonor del País Vasco, soinumapa.net, i de Hots! Radio, i és coeditor de la plataforma mediateletipos.net.

“Graba con sus propios micrófonos en todo el mundo desde hace más de diez años. Sus grabaciones de campo capturan el espacio de sonido desde múltiples puntos con el objetivo de reconocer los límites de identidad sonora del lugar. Sus métodos de grabación son una parte creativa de su proceso de creación de sonido y, por lo tanto, construye sus propios micrófonos, buscando una manera creativa y personal de grabar. Sus conciertos e instalaciones de sonido se distinguen por la espacialización del sonido y por la privacidad que se genera a través del sonido”.

Federico Sancho

Actualitat

Cicle

Informació pràctica

Temporada: 2018-2019

19 d'octubre

18h

Gratuït

Relacionats

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x