Del 22 de maig al 7 de juny

Exposició obra pictòrica original d’Escudero – de la col•lecció de José de la Vega “Vicente Escudero, avantguarda i flamenc – De la cultura popular a la modernitat”

Compartir

Col•lecció particular de JOSÉ DE LA VEGA

Presentació, per primera vegada a Catalunya, de la col·lecció de quadres i objectes del mestre vallisoletà Vicente Escudero. Col·lecció cedida pel bailaor sevillà José de la Vega, un dels grans revolucionaris de la dansa flamenca, coneixedor de l’art flamenco, que es confessa admirador del gran mestre pintor.

Vicente Escudero, barceloní d’adopció, neix a Valladolid el 27 d’octubre de 1888. De pare sabater, la seva infància transcorre entre nens i nenes d’ètnia gitana fins que decideix ballar en places, fires i cafès. L’any 1910 se’n va a París, ciutat que, de fet, projectarà la seva personalitat, com a ballarí flamenc, arreu del món. I és en aquesta ciutat on coneix i absorbeix les avantguardes i els ballets de Serge Diaghilev, així com les significatives creacions d’Isadora Duncan i Tórtola Valencia i en la qual l’any 1922 es presenta a la sala Gaveau.

Influït pel cubisme i l’obra de Pablo Picasso, Joan Miró i Joan Gris, Vicente Escudero publica l’any 1951 el seu famós decàleg en el que exalta la puresa i l’essencialitat del ball. Del seu ball diu Sebastià Gasch que “…és un combat, una lluita acarnissada contra la matèria per a dominar-la i transmutar-la en Art. Un Art exacte i rotund, implacable i lúcid, de qualitat i intensitat insuperades i insuperables”.

L’any 1968, Vicente Escudero fa la seva darrera aparició com a ballarí a la sala Pleyel de París. El 29 de juny de 1970 s’acomiada dels escenaris. Mor a Barcelona el 4 de desembre de 1980.

La col·lecció del bailaor José de la Vega, amic i confident de Vicente Escudero i uns dels més destacats continuadors de l’obra del mestre, reuneix un conjunt d’obra pictòrica original de Vicente Escudero en la qual es destil·la la geometria i la verticalitat que ha presidit el seu ball.

Actualitat

Cicle

Informació pràctica

Temporada: 2013-2014

Del 22 de maig al 7 de juny

Foyer del Mercat

Entrada lliure

Relacionats

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x