28 de març 2012

4a Sessió Secció Irregular (28 de març 2012)

Compra entrada

Compartir

QUARTA SESSIÓ

Xavier Le Roy presenta a la Sala OM Le sacre du printemps, creada al 2007 a partir d’un documental sobre un assaig de la Filharmònica de Berlín. La mostra d’aquest treball està emmarcada dintre de l’exposició Xavier Le Roy. Retrospectiva que presenta la Fundació Antoni Tàpies des del 24 de febrer fins el 22 d’abril. Tot seguit Bojana Cvejić – teòrica de la dansa i la performance- ofereix una conferència al primer pis del Mercat.

Compra l’entrada d’aquesta sessió

Consulta aquí l’abonament de la SECCIÓ IRREGULAR (abonament SIR) amb condicions i descomptes especials

BOJANA CVEJIĆ PRESENTA LA CONFERÈNCIA ‘XAVIER LE ROY I LA COREOGRAFIA EXPANDIDA, ESTESA, EXHAUSTA…’

Hora: 19:15h
Espai:
 Institut del Teatre
Durada:
 50 minuts

La dansa ja no pot reclamar per a si mateixa el concepte de coreografia… Tothom sap que és una pràctica social a l’esfera pública i una forma de pensar que va més enllà d’una disciplina artística obsessionada amb la seva modernitat. Ha arribat el moment d’estendre la coreografia més allà del límit del moviment corporal i pensar en coses que es relacionen amb ella, enlloc de centrar-nos en allò què la constitueix? A la conferència es discutirà el treball de Xavier Le Roy en l’ampli context de la creació de problemàtiques i l’expressió del pensament en la performance a Europa.

Bojana Cvejić és teòrica i coreògrafa a l’àmbit de la dansa contemporània així com al de la performance. Treballa també com a performer i dramaturgista i ha publicat en revistes i antologies d’arts en viu, música i filosofia. És autora de tres llibres (Anne Teresa De Keersmaeker: A Choreographer’s Score, Mercatorfonds/Actes Sud, 2012 encara en impressió). Juntament amb Jan Ritsema, Cvejić ha desenvolupat una pràctica teatral a diverses performances des de 1999 ((TODAYulysses, per exemple, l’any 2000) i ha col•laborat com a dramaturgista amb Xavier Le Roy, E. Salamon, M. Ingvartsen, C. De Smedt…; és membre del col•lectiu TkH Editorial; docent a la Universitat d’Utrech, a P.A.R.T.S. (Brussel•les) i a la SNDO (Ámsterdam) i desenvolupa plataformes de treball col•lectiu (PAF, St. Erme, 6MONTHS1LOCATION). Actualment Cvejić està acabant el seu doctorat al centre de recerca de filosofia moderna europea a la Universitat de Kingston.

XAVIER LE ROY

Hora: 21h
Espai:
 Sala OM
Durada:
 50 minuts

Creat l’any 2007, Le Sacre du Printemps està inspirat en un documental sobre la Filharmònica de Berlín durant un assaig. Fascinat per les funcions dels moviments del director, Xavier Le Roy va crear una peça en la qual una sèrie d’accions d’aquell es recreen de forma laboriosa en un escenari despullat sobre una banda sonora gravada. Va emprendre aquest procés d’estudiar la interpretació d’un director d’orquestra com si es tractés d’una coreografia.

Sense cap formació musical prèvia, Le Roy proposa que s’inverteixin la causa i les funcions: els gestos i els moviments que insten els músics a tocar semblen alhora provocats per la música que se suposa que han de produir.

En quin moment un està tocant i en quin moment està sent tocat per aquesta música extremadament mòbil? Quin és el moment anterior i posterior al so, el moviment, la intenció de moure, la dinàmica de l’obra? En quina proporció augmenta el nostre plaer en escoltar música en viu, conduïda per un desig de sincronia d’una màquina ben engreixada?

Concepte i performance Xavier Le Roy
Música Igor Stravinsky
Disseny so Peter Boehm
Enregistrament Berliner Philharmoniker conduïda per Sir Simon Rattle
Col·laboradors Berno Polzer, Bojana Cvejic
Management i organització Alexandra Wellensiek

Producció in situ productions Le Kwatt
Coproducció Centre chorégraphique national de Montpellier Languedoc- Roussillon (Xavier Le Roy Associated Artist 2007/08), Les Subsistances / Residence – Lyon, Tanz im August – Internationales Tanzfest 2007 – Berlin, PACT Zollverein Choreographisches Zentrum NRW – Essen
Amb el suport National Performance Network (NPN) amb finançament de la Fundació Cultural de l’Alemanya Federal com a part del seu projecte Tanzplan Deutschland

El coreògraf francès Xavier Le Roy desafia les categoritzacions com a creador de dansa. Doctor en biologia molecular per la Universitat de Montpeller, ha treballat com ballarí i coreògraf des de 1991. A través dels seus solos com Self Unfinished (1998) i Product of Circumstances (1999) va obrir noves perspectives per a la dansa i la seva aproximació individual ha radicalitzat el discurs acadèmic sobre el cos i l’art coreogràfic.

Xavier Le Roy se centra en les relacions entre processos i produeix el seu propi compromís en el procés. Regularment inicia projectes per qüestionar els modes de producció, col·laboració i condicions del treball de grup amb projectes com E.X.T.E.N.S.I.O.N.S. (1999-2000), Project (2003), i 6 Months 1 Location (2008). Els seus darrers treballs, com els solos Le Sacre du Printemps (2007) i Product of Other Circumstances (2009), així com la peça per a grup low pieces (2009-2011), exploren d’una forma més explícita diversos modes de relacions entre els espectadors i els intèrprets.

http://www.xavierleroy.com/

Actualitat

Cicle

Informació pràctica

Temporada: 2011-2012

28 de març 2012

10€ – 5€

Relacionats

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que n’accepta el seu ús. Pot canviar aquesta configuració i obtenir-ne més informació aquí.

x