• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Sobre IDN Plus, per Bàrbara Raubert

Sobre IDN Plus, per Bàrbara Raubert

Un record i una llavor per al futur, això és IDN Plus

Una cita per recordar tota la feina feta per Núria Font, i així plantar la llavor d’un esdeveniment que continuï el seu mestratge. Al costat d’altres homenatges que se li fan a Madrid i Barcelona, com l’exposició produïda per l’Arts Santa Mònica amb la col·laboració del Mercat de les Flors i el Festival Loop el mes de novembre, reprenem la pregunta que ella va saber respondre de mil maneres, sense que mai en marqués el punt final: com relacionar dansa, imatge i tecnologia?

IDN Plus no vol ser un festival, sinó un punt de trobada per a tots aquells que van creuar les seves trajectòries en anteriors edicions. Per això presentarem els treballs d’artistes vinculats als passats IDN, com ara Kònic Thtr, Gilles Jobin, Instituto Stocos, Eloi Maduell o Erre que Erre.

El programa d’IDN Plus inclou conferències, taules rodones i pel·lícules que ens permeten mirar als darrers 10 anys en el terreny creuat de la tecnologia i l’escena. La tecnologia, que sempre ha estat una porta d’entrada a les possibilitats de formulació d’un futur més o menys llunyà, transforma aquesta mirada enrere en una mirada al futur passat, un contrapàs ben propi de la dansa que potser ens donarà alguna pista sobre el pes de l’avui.

En les taules rodones, tota la recerca tecnològica plantejada amb o pels artistes al llarg de les 5 edicions d’IDN es contrasta amb l’actualitat dels seus interessos: què ha pogut -o encara pot- aportar la dansa a la tecnologia? I la tecnologia a la dansa? O, tot simplement, es tracta d’una via d’investigació constant i inherent a qualsevol format artístic?

Si ens plantegem l’efecte que aquest creuament té en el públic, ens adonem de la manera en què la tecnologia ha colonitzat la nostra vida quotidiana en aquests anys, més encara que als escenaris. Podria, aleshores, usar-se com un pont d’entrada per a nous públics? O, fins i tot, com una eina de dinamització social? Però també avui som més conscients de les implicacions polítiques d’aquestes tecnologies que transformen el cos en dades i la informació en moneda de canvi, i ens veiem obligats a ser crítics, a més a més de creatius, amb la seva utilització.

Són moltes les preguntes que sorgeixen en pensar en l’actualització del llegat de la Núria Font. Ella tampoc no va pretendre donar mai respostes tancades. Més aviat li agradaven les converses llargues, i nosaltres, aquí, li prenem la paraula.

Bàrbara Raubert

IDN Plus té lloc al Mercat de les Flors del 16 al 21 d’octubre de 2018